Piękny, pulchny z chrupiącą skórką chleb na zakwasie z mąki żytniej chlebowej.
Jest trochę pracochłonny ale efekt jest wart tych zabiegów.
Jeśli nie macie zakwasu to na blogu jest przepis więc zachęcam do zrobienia w pierwszej kolejności zakwasu a potem tego pysznego chleba.
Zapach pieczonego chleba a potem jego smak jest nie do powtórzenia.
Składniki:
400 g mąki żytniej chlebowej,
130 g mąki pszennej,
250 ml zakwasu,
1 łyżeczka soli
500 ml wody,
Do podsypania garnka otręby żytnie
Wykonanie:
Do miski dajemy wszystkie składniki i mieszamy, nie za długo, tak aby wszystkie się połączyły. Ciasto będzie dość luźne. Teraz przystępuje do składania ciasta – robimy to tak, że zwilżonymi w wodzie rękoma podważamy od spodu ciasto, kawałkami i składamy do środka. I tak kawałek po kawałku. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i po około pół godzinie powtarzamy czynność. Ja tak robiłam cztery razy.
Następnie garnek, w którym będziemy piec smarujemy olejem, posypujemy otrębami i wykładamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-2 godziny. Posypujemy chleb mąką.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni, wstawiamy garnek z ciastem, przykrywamy i pieczemy około 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 15-20 minut.
Wyjmujemy chleb i studzimy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz