Bułeczki drożdżowe z cynamonem i orzechami

Miękkie, puszyste ciasto drożdżowe w kształcie bułeczek, posypane cynamonem i orzechami włoskimi. Pyszny drożdżowy deser do kawy czy herbaty.

Ciasto drożdżowe wymaga trochę pracy i cierpliwości ale za to nagroda jest niezwykła. Ważne przy robieniu ciasta drożdżowego to wyjęcie wcześniej z lodówki jajek i drożdży. Potem ważną sprawą jest wyrabianie ciasta, dość długo i na koniec trzeba ciastu pozwolić rosnąć ( też dość długo)  aby potem było puszyste.

Dzisiaj są odrywane bułeczki, bardzo aromatyczne bo posypane cynamonem.

Składniki

3  szklanki mąki,

40 g drożdży

1  szklanka ciepłego mleka,

3 jajka,

½ szklanki cukru,

1 mały cukier waniliowy,

50 g masła,

Cynamon,

Orzechy włoskie

Wykonanie

Jajka i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe ale nie gorące.

Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy połowę cukru, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 30 minut).

Masło topimy i schładzamy.

Do dużej miski przesiewamy  mąkę, dodajemy  pozostały cukier, jajka,  cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy aż wszystko się połączy a następnie dodajemy stopione masło-  dalej wyrabiamy około 15 min.

Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, około godzinę.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy delikatnie na średnią grubość i wykrawamy ( np. szklanką) małe koła. Formujemy bułeczki, składając ciasto a następnie rolując na kształt kulki .

Formę na tort smarujemy masłem i układamy bułeczki w torownicy. Gotowe zostawiamy ponownie do wyrośnięcia.

Jak bułeczki podrosną smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cynamonem i orzechami. Pieczemy w 180  stopniach 30- 40 minut.

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Styczeń 29
    Odpowiedz

    Świetny pomysł na bułeczki do rwania. Idealne do kawy z mlekiem

  2. Brenia
    Styczeń 29
    Odpowiedz

    Dokładnie, idealne do kawy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.