Budyń jaglano-migdałowy z owocami

Nie wiem jak Wy ale ja już tęsknię za latem, za owocami lata. Ostatnio naszła mnie ochota na truskawki i jak zazwyczaj nie kupuję w zimie, to tym razem moja „chuć” zwyciężyła. Wymyśliłam sobie od razu, że zjem je na śniadanie z budyniem lub jogurtem lub owsianką.

Ostatecznie ugotowałam budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem migdałów i  cukru waniliowego –  domowego,  córka mi zrobiła J

Jeszcze raz przypomnę zasady gotowania kaszy jaglanej aby nie była z goryczką, to dla mojego Syna.  Kaszę płuczemy ze dwa razy w wodzie, a następnie sparzamy ją wrzątkiem i dopiero po tym gotujemy.

Ja dodałam do swojego budyniu  trochę jogurtu naturalnego i oczywiście  truskawki. Dołożyłam też  ulubionych pestek granatu, płatków migdałowych i było  wyśmienite śniadanie. Poranek z takim śniadaniem był kolorowy i smaczny. Humor też od razu był kolorowy 😉

 

Składniki dla 2 osób

¾ szklanki kaszy jaglanej,

2-3  szklanki mleka,

2 – 3 łyżki płatków migdałowych,

Łyżka cukru waniliowego,

Jogurt naturalny,

truskawki

Wykonanie

Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie następnie zlewamy wrzątkiem, odcedzamy.

Do mleka wsypujemy kaszę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 20-25  minut, mieszając od czasu do czasu. Kasza powinna być wręcz rozgotowana.

Ugotowaną kaszę przekładamy do pojemnika, gdzie będziemy blendować i jeśli kasza jest zbyt gęsta można dodać troszkę ciepłego mleka. Dodajemy również  cukier waniliowy i migdały. Blendujemy wszystko. Ja nie blendowałam długo więc mój budyń nie był zupełnie gładki ale to zależy jak lubimy.

Truskawki czyścimy z szypułek i kroimy na kawałki.

Budyń podajemy z jogurtem naturalnym, kawałkami truskawek, pestkami granatu, płatkami migdałowymi.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *