Dzisiejsza propozycja jest dla miłośników szpinaku w każdej wersji. Już parę razy zabierałam się za zrobienie takiej zupy, bo jak już Wam pisałam lubię zupy, a szpinak kocham w każdej postaci. Moja próba okazała się pyszna; zupa była rewelacyjna. Jeśli lubicie szpinak to koniecznie zróbcie. Do tego zrobiłam domowe kluseczki, takie jak robi moja mama bo są nieporównywalne z gotowymi, kupowanymi w sklepach. Pyszna letnia i lekka zupa.
Składniki
50 dag świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
2 marchewki,
1 pietruszka,
Oliwa,
Sok z cytryny,
2-3 litry wody
Sól, pieprz
Mała śmietana 18%
Kluseczki
1 jajko,
6 łyżek mąki pszennej,
½ łyżeczki soli
Wykonanie
Marchew, pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarku na dużych oczkach. W garnku gotujemy wodę i dodajemy starte warzywa – gotujemy. W między czasie przygotowujemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek – dusimy na małym ogniu. Szpinak myjemy, czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię z cebulą i czosnkiem– dusimy razem około 5-7 minut. Tak przygotowany szpinak dodajemy do gotujących się warzyw i gotujemy razem jeszcze 10 minut.
Przygotowujemy kluseczki. Do miski dajemy jajko, sól, mąkę i robimy ciasto. Następnie ciasto ścieramy na tarku na dużych oczkach, bezpośrednio do gotującej się zupy – gotujemy 2 minuty. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Uwielbiam zupę szpinakową 🙂