Lubicie dynię i pieczoną paprykę?? Dzisiaj mam pyszną zupę z pieczonej papryki i dyni. Jest w tej zupie wszystko co lubię: pieczona papryka, purre z dyni, warzywa itd….
Kremy są rewelacyjnym pomysłem na zupę. Specjalna nagroda należy się temu, kto wymyślił takie zupy. Są gęste, sycące, rozgrzewają i smakują wybornie z różnymi dodatkami.
Dynie z gospodarstwa Państwa Majlertów, w postaci purre zostały zamrożone, więc teraz jak znalazł mam zapas do zup, ciast i innych dań. Zachęcam do mrożenia sezonowych warzyw i owoców bo w zimie są dobre i można z nich robić rewelacyjne dania na obiad, kolację….
Składniki:
3 papryki
purre z 1 kg dyni
1,5 litra bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 papryczka chili
łyżka koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek
sól, pieprz
do podania: prażone pestki dyni, ser feta lub gorgonzola
Wykonanie:
Przygotowanie zupy należy zacząć od upieczenia papryk. Papryki kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne, układamy na blaszce wraz z czosnkiem i zapiekamy przez około 50 min w temperaturze 200 stopni.
Po wyjęciu papryk z piekarnika, należy przykryć je ściereczką z tkaniny na około 15 min. Po takim zabiegu skóra z papryk powinna z łatwością odchodzić. Zdejmujemy skórkę z papryki.
Zagotować bulion. Cebulę pokrojoną w piórka dusimy na oliwie z oliwek wraz z posiekaną papryczką chili i dodajemy do bulionu. Następnie dodajemy obrane ze skórki papryki, purre z dyni oraz czosnek. Wszystko miksujemy za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Zupę można podać z grzankami, serem gorgonzola lub prażonymi pestkami dyni.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz