Zupa z młodej fasolki szparagowej i cukinii

Młode warzywa są teraz najlepsze do różnych potraw. Jak idę na bazarek, to nie mogę się powstrzymać aby nie kupić młodej kapusty, kalarepy, marchewki, szparagówki ( tak u mnie mówiło się na fasolkę szparagową). Nawet młoda cebula ma wyjątkowy smak jak jest młoda. Lubię ją na kanapce z masłem i pomidorem.
Dzisiaj zupa, bardzo letnia z młodej zielonej fasolki szparagowej i cukinii, z dodatkiem koperku. Marchew, pietruszka, cebula i czosnek też są młodziutkie.
Jest lekka, aromatyczna i przepyszna na letni obiad.

Składniki na 4 osób

2 marchewki,

1 pietruszka średniej wielkości,

1 średniej wielkości cukinia,

250g młodej fasolki szparagowej zielonej,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

2 liście laurowe,

2-3 ziarenka ziela angielskiego,

Mały pęczek koperku,

250 g śmietany 18 %,

Sól, pieprz
Oliwa i łyżka masła

Wykonanie:

Warzywa ( marchew, pietruszkę) myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę, podobnie czosnek.

Cukinię myjemy i kroimy w trójkąty. Fasolkę myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki.

Do garnka dajemy oliwę i masło, roztapiamy, dodajemy  cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę i podsmażamy chwilę.
Dodajemy fasolkę, ziele, liść laurowy, zalewamy gorącą wodą  ( około 1,5 l) i gotujemy 15 minut. Następnie dodajemy cukinię i gotujemy jeszcze 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem .

Na koniec dodajemy pokrojony drobno koperek, śmietanę, którą hartujemy wcześniej tzn. wlewamy trochę gorącej zupy do śmietany, mieszamy i dopiero taką wlewamy do zupy i zagotowujemy. Jak mało słone to doprawiamy.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Pyszności! Koniecznie zrobię! Swoją drogą, u nas na podkarpaciu też się tak mówi na fasolkę szparagową 🙂

  2. Brenia
    Czerwiec 29
    Odpowiedz

    🙂 Ja też jestem z Podkarpacia to znamy szparagówkę 🙂 Pozdrawiam
    !

Pozostaw odpowiedź DobraFanfikcja Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.