Zupa z kukurydzy

Pyszna, jesienna zupa z kukurydzy z ziemniakami i  jabłkiem. Doprawiona kurkumą, rozmarynem i pikantną papryczką rewelacyjnie smakuje z łyżką kwaśnej, gęstej śmietany.

Zrobiłam ją co prawda na próbę ale będę do niej wracać częściej bo wyszła super. Jest prosta do zrobienia ale w smaku jest wyśmienita. Nie blendowa łam jej na gładką masę dzięki temu były kawałki kukurydzy w zupie. Zachęcam do zrobienia.

DSC_0201

Składniki

2 kolby kukurydzy,

2 łyżki masła,

1 litr bulionu warzywnego,

½ łyżeczki kurkumy,

Mała gałązka rozmarynu,

2 jabłka kwaśne,

1/3  łyżeczki ostrej papryczki w proszku,

2 duże ziemniaki,

2 ząbki czosnku,

1 cebula,

Sól, pieprz,

Gęsta kwaśna śmietana

 Wykonanie

Kolby kukurydzy odkrawamy z ziaren, ustawiając je pionowo na desce do krojenia. Jabłka czyścimy z ziaren i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

W garnku roztapiamy masło, dodajemy wyciśnięty czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy 2 minuty na wolnym ogniu ( czosnek nie może się przepalić  bo będzie gorzki).

Następnie dodajemy ziarna kukurydzy, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w kawałki jabłka  i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty cały czas mieszając. Wlewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy rozmaryn – same listki ( uważamy bo jest bardzo aromatyczny)  i gotujemy na umiarkowanym ogniu  wszystko  około 40 minut – aż warzywa będą miękkie.

Jak warzywa będą ugotowane, zupę blendujemy , doprawiamy kurkumą, papryką ostrą  i gotujemy  jeszcze 3 minuty. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany.

DSC_0199 DSC_0206-001

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

    • Brenia
      Wrzesień 23
      Odpowiedz

      Nie tylko wygląda ale też smakuje kusząco 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.