Zupa borowikowa może być ciekawą alternatywą na stół wigilijny lub na świąteczny obiad.
Składniki
1 1/2 litra bulionu warzywnego,
1 marchewka,
1 cebula,
30 g suszonych borowików,
100 ml śmietanki 18%,
½ opakowania makaronu łazanki,
Sól, pieprz,
3 ziarenka ziela angielskiego,
2 listki laurowe,
Łyżka masła
Wykonanie
Borowiki suszone płuczemy w zimnej wodzie, następnie zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc lub parę godz. W tym czasie przygotowujemy wywar z warzyw – w dużym garnku gotujemy warzywa ( marchew, pietruszka, seler, por) około 20 minut. Wyjmujemy warzywa i możemy z warzyw zrobić sałatkę jarzynową.
Marchewkę kroimy w plasterki. Cebulę w kostkę.
Wymoczone borowiki wyjmujemy i kroimy w paski – nie wylewamy wody z grzybów.
W garnku smażymy na maśle cebulę, marchew, grzyby – około 4 minut. Wlewamy wywar, wodę z moczenia grzybów, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę, mieszamy, dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w innym garnku, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Podajemy zupę z łazankami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz