Zawijańce z indyka z farszem z pesto i buraczkami

W ramach eksperymentów kulinarnych z łączeniem różnych smaków, przygotowałam zawijańce z indyka z aromatycznym pesto bazyliowo-pietruszkowym oraz z buraczkami w zalewie. Takie buraczki już Wam proponowałam (klik) ale tym razem dałam je do mięsa z indyka. Eksperyment się powiódł bo wyszły pyszne, lekkie, pachnące i kolorowe kawałki mięsa. Moja rodzina była zachwycona tym daniem. Można je podać z ryżem lub na sałacie.

Zawijańce z indyka z farszem z pesto i buraczkami

Zawijańce z indyka z farszem z pesto i buraczkami

Składniki:

Kotlety z indyka 6 sztuk,

Pesto z pietruszki i bazylii – 3 łyżki,

Buraczki w zaprawie,

Sól, pieprz,

1 mała śmietana

Olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Płaty z indyka myjemy, suszymy i delikatnie rozbijamy przez folię,  doprawiamy solą, pieprzem i smarujemy pesto. Pesto przygotowujemy według tego przepisu  ale dodatkowo dodajemy ½ pęczka świeżej bazylii i miksujemy.

Na tak przygotowane kotlety  nakładamy  buraczki, zwijamy w rulon i spinamy  wykałaczką . Tak  przygotowane zawijańce  smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy  ½ szklanki wody i pieczemy w nagrzanym do 150 stopni piekarniku 20 minut. Następnie dodajemy śmietanę doprawioną solą i pieprzem i dusimy jeszcze 10-15 minut..

Zawijańce z indyka z farszem z pesto i buraczkami

Zawijańce z indyka z farszem z pesto i buraczkami

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

    • Brenia
      Październik 8
      Odpowiedz

      Dziękuję. A nadzienie było smaczne i kolorowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.