Udźce z indyka z grzybami i rozmarynem

Udziec z indyka jest mięsem delikatnym i można z niego zrobić różne, dobre potrawy. Ja kupuję udźce już bez kości, wyczyszczone, w formie płatów. Przy przygotowywaniu dań z udźca  ważne jest to, aby wcześniej je nasolić ( będzie kruche) i piec krótko w dużej temperaturze aby nie wyschło ale szybko się upiekło.

Dzisiaj proponuję udźce z farszem grzybowo-rozmarynowym. Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię łączyć grzyby z rozmarynem – pyszny, aromatyczny duet. Mięso z takim farszem jest soczyste i pachnie grzybami i rozmarynem. Z rozmarynem proszę uważać bo jest bardzo aromatyczny i można przesadzić  z aromatem. Ja dodaję najpierw parę listków ( jeśli świeży to małą gałązkę ) i jeśli jest mało dodaję jeszcze trochę.  

Składniki dla 4 osób:

Udźce z indyka – 2 sztuki  bez kości

2 ząbki czosnku,

Sól, pieprz,

Gałązka rozmarynu, lub suszony  

1 mała cebula,

5 dag suszonych podgrzybków,

4 łyżki śmietany,

2 łyżki oliwy,

2 łyżki masła

 Przygotowanie:

Mięso indycze myjemy, suszymy, przekładamy do naczynia żaroodpornego  i doprawiamy solą,  pieprzem,  wyciśniętym 1 ząbkiem czosnku –  tak przyprawione zostawiamy na 2 godz. aby mięso skruszało.

W tym czasie przygotowujemy grzyby. Wcześniej grzyby płuczemy, zalewamy gorącą wodą i moczymy ½ godz.

Grzyby wymoczone  gotujemy 15 minut a następnie odcedzamy. Na patelnię dajemy olej, masło i podsmażamy pokrojoną  w kostkę cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku.  Po chwili dodajemy pokrojone w nieduże paski grzyby i smażymy na małym ogniu około 10 minut. Na koniec dodajemy rozmaryn ( dajemy parę listków) sól i pieprz.

Na każdy udziec nakładamy grzyby i zwijamy w kopertę. Gotowe koperty mięsne podsmażamy na patelni z dwóch stron a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy 1 szklankę wody.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i dusimy mięso około 30 -40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, dodajemy śmietanę i dajemy ponownie do piekarnika i dusimy do czasu aż śmietana zacznie kipieć. Mięso wyjmujemy, kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z sałatką, ziemniakami itd.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.