Zapiekanka makaronowa z warzywami

Na ciepłe dni proponuję  lekką zapiekankę makaronową z warzywami. Jest prosta w wykonaniu, lekka i do tego pyszna. Ma również tę zaletę, że można pozbyć się z lodówki resztek warzyw i sera. Moja rodzina kocha makarony więc taka wersja obiadowa jest jak najbardziej pożądana.

 

Składniki:

– makaron – 1 małe opakowanie,

– 2 marchewki, pół selera, 1 cebula

– 1 brokuł 

– 1 papryka

– śmietana 18% (200ml)

-sól

– czosnek

– ser  mozarella

– oliwa

Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 220st C. Do wody na makaron wlewamy ok. łyżkę oliwy, wsypujemy łyżeczkę soli. Gdy woda się zagotuje wrzucamy makaron (postępujemy tak jak głosi instrukcja na opakowaniu). W czasie gdy makaron się gotuje,  na patelni podsmażamy cebulę, pokrojoną w talarki marchew, seler; doprawiamy solą, pieprzem.

Brokuł gotujemy 3 min i odcedzamy.

W rondelku przygotowuje  sos (wlewamy śmietanę i dodajemy sól, pieprz, wyciśnięty czosnek). Kiedy wszystko już będzie gotowe na dno naczynia żaroodpornego układamy makaron, póĽniej warzywa ( wraz brokułem i papryką),  polewamy  sosem, potem znowu makaron. Na koniec posypujemy całość startym serem, przykrywamy naczynie folią  i wkładamy  do piekarnika na około  20 – 30 min . Folię zdejmujemy 5 min przed końcem pieczenia aby ser nabrał kolorów.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Pyszna jest taka zapiekanka, szybkie i proste danie dla mnie rewelacja 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.