Bruschetta w wersji podstawowej

 Bruschetta to kolejny włoski przysmak spod znaku pomidorów. Jest to jedna z najpopularniejszych przekąsek w kuchni włoskiej. Ta kanapka przyrządzana z opiekanej ciabatty z dodatkiem pomidorów jest chętnie jadana w krajach śródziemnomorskich. Jak byliśmy we Włoszech to serwowano nam bruschetty w różnej wersji. Przyznam się, że najbardziej smakuje nam w wersji podstawowej czyli z pomidorami, czosnkiem bazylią i oliwą.

Składniki dla 4 osób

2 duże ciabatty lub 4 małe

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (jak najlepszej jakości)

2  duże pomidory

3 ząbki czosnku

Sól i pieprz,

¦wieża bazylia

Przygotowanie

Ciabattę  kroimy na pół,  układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym i   skrapiamy oliwą. Pomidory kroimy w niezbyt drobną kostkę i wrzucamy do miski (można wcześniej obrać pomidora ze skóry). Można również usunąć pestki z sokiem, jednak jeżeli są bardzo smaczne pomidory, to szkoda  marnować jakąkolwiek ich część. Do pokrojonych pomidorów dodajemy wyciśnięty  czosnek i posiekane listki bazylii. Całość w  misce skrapiam oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie  dokładnie mieszamy.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy bruschetty około 15 min. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy parmezanem.

 

?

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. mmmm uwielbiam,z takich pysznych dojrzalych pomidorow są najlepsze. Chyba sobie jutro zrobie 🙂

  2. No prosze takie proste, a ja jeszcze tego nie jadłam 🙂

  3. konferencyj
    24 maja
    Odpowiedz

    Muszę przyznać, że nigdy o takim przysmaku nie słyszałem i jest to dla mnie zupełna nowość. Z pewnością się skuszę i przysiądę nad tym.

  4. Magda
    16 lipca
    Odpowiedz

    Ja dodaję jeszcze trochę wyciśniętego czosnku i kilka plasterków czarnej oliwki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.