Smaczna sałatka dla wielbicieli buraków i kiełków. Jest dodatkowo wzbogacona o awokado, prażone pestki dyni, siemienia lnianego i ser feta.
Szukam pomysłów na sałatki bo lubię je jadać na kolację lub zabierać do pracy. Ta pora roku jest dość uboga w różne świeże warzywa i owoce więc sięgam po różne dostępne ale zdrowe, takie jak np. kiełki.
Nie wiem czy wiecie, że kiełki „przywędrowały” do Europy z Dalekiego Wschodu a dokładniej z Chin. W starożytnych Chinach stosowane były jako żywność i lek. W kiełkujących nasionach jest dużo witamin i mikroelementów.
Moje ulubione to kiełki lucerny oraz brokuła. Wyczytałam, że kiełki brokuła zawierają likwidujące wolne rodniki sulforafany, stosowane w profilaktyce nowotworowej i zawartość tej substancji jest o wiele większa w kiełkach niż samej roślinie. Dlatego zachęcam do jedzenia teraz kiełków bo są dla nas cenne zdrowotnie i smakowo.
Składniki
2 średniej wielkości buraki,
Kiełki brokuł,
½ awokado,
Ser feta – około 150 g,
Sól, świeżo mielony pieprz,
3 łyżki oleju z pestek dyni,
Krem balsamico,
2 łyżki pestek dyni,
Łyżka owoców granatu,
1 łyżka siemienia lnianego,
Wykonanie
Buraki myjemy dokładnie i gotujemy około 1 godz. Ugotowane studzimy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w paski.
Awokado obieramy i kroimy w paski. Ser feta kroimy w kostkę. Pestki dyni i siemienia lnianego prażymy około 5 minut na wolnym ogniu aż będę lekko przyrumienione.
Kiełki układamy na talerzu, na to dajemy paski buraka, awokado, ser feta, prażone pestki i doprawimy solą, pieprzem Na koniec posypujemy owocami granatu i polewamy olejem i balsamico. .
Pyszna łatwa wiosenna sałatka , koniecznie do wypróbowania !
Dziękuję ! Tak, zachęcam do zrobienia – Jest pyszna 🙂