Na dziś jeszcze jeden przepis, tym razem pomysł na tradycyjne udka w nowym wydaniu.
Rozmaryn jest jednym z moich ulubionych ziół, dlatego nie brakuje go w moich przepisach na mięsa.
Składniki:
udka z kurczaka
sól, pieprz
papryka w proszku
czosnek w proszku
oliwa
sok z cytryny
cytryna
rozmaryn
4 ząbki czosnku
Wykonanie:
Dowolną ilość udek z kurczaka myjemy i zdejmujemy z nich skórę (nigdy nie piekę kurczaka ze skórą- myślę, że jest niezdrowa), wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę. Następnie solimy, pieprzymy i posypujemy papryką w proszku oraz czosnkiem w kostce (ja używam tej z Knorra). Całość skrapiam oliwą i cytryną. Między udka dodaję dobrze wymyte ćwiartki cytryny (ilość w zależności od ilości udek jaką pieczemy – 1 cytryna na 4 udka), parę gałązek rozmarynu (trzeba pamiętać, że jest bardzo aromatyczny – nie dajemy go za dużo) oraz kilka ząbków nieobranego czosnku.
Przykrywamy naczynie folią i pieczemy przykryte około 1,5h w temperaturze ok. 200 stopni. Po tym czasie zdejmujemy folię z kurczaka i pieczemy jeszcze około 30min bez przykrycia, polewając w między czasie sosem z naczynia. Można w trakcie pieczenia podlać delikatnie całość wodą.
Polecam na niedzielny, rodzinny obiad. Smacznego!
No prosze skóra z kurczaka jest nie zdrowa ale za to już syntetyczna kosteczka z knora mniam mniam … no tak …