Tarta z kremem kokosowym i jagodami

Bardzo letnia, doskonała, słodka tarta z kremem kokosowym, borówką amerykańską i jagodami. Jeśli lubicie smak kokosa, to ta tarta przypadnie Wam do smaku. 
Jest kremowa, kokosowa a konfitura z czarnej porzeczki ( moja ulubiona) doskonale wkomponowuje się w smak tej tarty.
Do tego są świeże borówki amerykańskie i jagody więc tarta jest niezwykła, bardzo letnia i kolorowa.

Składniki

Przepis na ciasto ( duża forma na tartę): 

2 jajka, 

1 szklanka mąki pszennej, 

1/2 kostki masła, 

2 łyżki mleka,

2 płaskie  łyżki cukru pudru,

Konfitura z czarnej porzeczki

Krem kokosowy

ser mascarpone – 500 g,

150 ml śmietanki 36 %,

5 łyżek wiórków kokosowych,

3 łyżki cukru pudru,

Borówka amerykańska,

Jagody
Wykonanie

Przygotowujemy ciasto.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone), jajka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę zimnego mleka – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy około 35-40 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odczekać, aby dobrze przestygło.

Przygotowujemy krem kokosowy.

Wcześniej zagotowujemy śmietankę z wiórkami kokosowymi i  studzimy.

Do miski dajemy ser mascarpone, cukier puder i miksujemy; następnie dodajemy  po łyżce kokosów i wszystko dobrze mieszamy.

Na ciasto  wykładamy równomiernie  konfiturę, następnie  krem kokosowy. Dokładamy borówki i jagody i chłodzimy tartę w lodówce co najmniej 3 godziny.

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. Anna
    17 sierpnia
    Odpowiedz

    Zabrakło jak zrobić krem ..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.