Tacos to bardzo fajne i kolorowe danie na letnie imprezy. Składniki dobieramy dość dowolnie, takie jakie lubimy a mamy super apetyczną przekąskę.
Moje tacos jest dzisiaj z pikantnym kurczakiem, którego marynujemy w aromatycznej zaprawie, grillujemy i dodajemy do łódeczek z tortilli.
Do tego zrobiłam bardzo fajne plastry boczku. Obtoczyłam boczek z marynowanej papryce w proszku i podsmażyłam aż był zarumieniony i przypominał chipsy. W połączeniu z guacamole, warzywami, tacos smakowało wybornie.
Składniki
2 piersi kurczaka zagrodowego,
Placki tortilli – 8 sztuk,
10 plastrów gotowanego boczku,
Sól, pieprz,
½ łyżeczki chilli w proszku,
Oliwa,
Łyżka sosu sojowego,
Łyżeczka kuminu,
½ łyżeczki startego imbiru,
2 łyżki wędzonej papryki w proszku,
Sok z ½ limonki,
2 ząbki czosnku,
Warzywa:
1 papryka żółta,
2 pomidory,
Papryczka chilli,
1 czerwona cebula,
rukola
Guacamole : 1 miękkie awokado, 2 ząbki czosnku, oliwa, sól, pieprz, sok z limonki, 1 cebulka szalotka, 1 papryczka chilli.
Wykonanie
Pierś z kurczaka myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem. Do miski dajemy oliwę, sok z limonki, sos sojowy, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, imbir , chilli i kumin. Do takiej zaprawy dajemy piersi kurczaka i pól godziny marynujemy.
Paprykę przekrawamy na dwie części, czyścimy z pestek, myjemy i kroimy w paski. Pomidory myjemy i przekrawamy na mniejsze kawałki. Papryczkę chilli myjemy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w talarki.
Przygotowujemy guacamole. Miękkie awokado obieramy, dajemy do miski i widelcem rozdrabniamy. Następnie dodajemy wyciśnięty ząbek czosnek, sól, pieprz, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chilli pokrojone w kostkę, sok z ½ limonki, oliwę i mieszamy wszystko.
Piersi kurczaka grillujemy na patelni grillowej lub w piekarniku na funkcji grill. Wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy i jeszcze chwilę trzymamy pod przykryciem. Po około 4 minutach kroimy piersi na paski.
Plastry boczku obtaczamy z wędzonej papryce i smażymy, bez tłuszczu aż będą dobrze zarumienione.
Placki tortilli podgrzewamy w piekarniku i tworzymy z nich łódeczkę. Na ciepłe jeszcze nakładamy porcję 5-6 kawałków kurczaka, plastry boczku, paprykę, pomidory, cebulę, dodajemy guacamole, kawałki papryczki chilli i rukolę.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz