Sezon na grilla i imprezowanie na powietrzu jest już w pełni więc teraz czas na coś dobrego na grilla.
Jak zaczynały się wakacje, to moje dzieci pakowały się zaraz po odebraniu świadectw i kazały się wieźć do babci do Przemyśla. W moim domu rodzinnym była czereśnia, która nie tylko miała dorodne owoce ale też była miejscem pod którym kwitło życie towarzyskie. Jak tylko przyjeżdżaliśmy z dziećmi, to od razu były zakupy i oczywiście grillowanie. Całe wieczory spędzaliśmy na pogaduszkach, śmiechach i oczywiście grillowaniu.
Karkówka jest doskonałym mięsem do różnych form grillowania. Jest dobra w formie kotletów ale też nadaje się idealnie na szaszłyki. Najważniejsze to dobre przyprawy i zioła i mamy pyszne grillowe danie.
Dzisiaj szaszłyki z karkówki, które wcześniej marynujemy w soli, czosnku, oregano i soku z cytryny. Potem nadziewamy na patyczki z cebulą i grillujemy. Idealnym dodatkiem do tego będą tzatziki.
Składniki dla 4 -6 osób;
600 g schabu karkowego,
Sól, pieprz,
2 łyżki suszonego oregano,
Sok z 1 cytryny,
4-5 ząbków czosnku,
3 cebule świeże,
oliwa
Wykonanie:
Mięso myjemy, suszymy i kroimy w średniej wielkości paski.
Cebulę kroimy w ćwiartki. Czosnek wyciskamy.
Mięso dajemy do miski i dodajemy czosnek, oregano, sól, pieprz, sok z cytryny i mieszamy dokładnie aby mięso było w zaprawie. Przechowujemy w lodówce 2 godziny.
Patyczki do szaszłyków moczymy w oleju i nadziewamy w ten sposób, że paski karkówki przewlekamy w dwóch miejscach na patyczek, następnie cebulę i ponownie mięso, cebula i mięso.
Patelnię grillową ( może być grill elektryczny) rozgrzewamy i smażymy kotlety, bez tłuszczu.
Do tego najlepsze są tzatziki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz