Szaszłyki z karkówki 


Sezon na grilla i imprezowanie na powietrzu jest już w pełni więc teraz czas na coś dobrego na grilla.

Jak zaczynały się wakacje, to moje dzieci pakowały się zaraz po odebraniu świadectw i kazały się wieźć do babci do Przemyśla. W moim domu rodzinnym była czereśnia, która nie tylko miała dorodne owoce ale też była miejscem pod którym kwitło życie towarzyskie. Jak tylko przyjeżdżaliśmy z dziećmi, to od razu były zakupy i oczywiście grillowanie. Całe wieczory spędzaliśmy na pogaduszkach, śmiechach i oczywiście grillowaniu. 

Karkówka jest doskonałym mięsem do różnych form grillowania. Jest  dobra w formie kotletów ale też nadaje się idealnie na szaszłyki. Najważniejsze to dobre przyprawy i zioła i mamy pyszne grillowe danie. 

Dzisiaj szaszłyki z karkówki, które wcześniej marynujemy w soli, czosnku, oregano i soku z cytryny. Potem nadziewamy na patyczki z cebulą i grillujemy. Idealnym  dodatkiem do tego będą tzatziki.

Składniki dla 4 -6 osób;

600 g schabu karkowego,

Sól, pieprz, 

2 łyżki suszonego oregano,

Sok z 1 cytryny,

4-5 ząbków czosnku,

3 cebule świeże,

oliwa

Wykonanie:

Mięso myjemy, suszymy i kroimy w średniej wielkości  paski. 

Cebulę kroimy w ćwiartki. Czosnek wyciskamy. 

Mięso dajemy do miski i dodajemy czosnek, oregano, sól, pieprz, sok z cytryny i mieszamy dokładnie aby mięso było w zaprawie. Przechowujemy w lodówce 2 godziny.

Patyczki do szaszłyków moczymy w oleju i nadziewamy w ten sposób, że paski karkówki przewlekamy w dwóch miejscach na patyczek, następnie cebulę i ponownie mięso, cebula i mięso. 

Patelnię grillową ( może być grill elektryczny) rozgrzewamy i smażymy kotlety, bez tłuszczu. 

Do tego najlepsze są tzatziki.


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.