Powoli zaczyna się przedświąteczne wariactwo. Choinka już ubrana, prezenty prawie wszystkie kupione.. pozostały ostatnie testy i szlify świątecznego menu. Jeśli jeszcze nie macie zaplanowanego deseru na pierwszy dzień świąt to przychodzę do was z pyszną i efektowną propozycją. Świąteczny wieniec bezowy wygląda pięknie i wcale nie jest tak trudny jak mogłoby się wydawać. Sam wieniec bezowy możemy upiec wcześniej, a dekorowanie pozostawić na ostatnią chwile.
Składniki:
5 białek,
200g cukru drobnego,
Łyżeczka przyprawy do piernika
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
250 ml śmietanki kremówki 36%
300 g sera mascarpone,
2 czubate łyżki cukru pudru
1 opakowania śmietanfixu Owoce granatu,
Konfitura z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni C.
Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli. Jak piana będzie sztywna, powoli dosypujemy cukier i ubijamy tak długo aż masa będzie lśniąca. Na koniec dodajemy przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną z przyprawą do piernika, delikatnie wszystko mieszamy aż dobrze się połączy.
Na blachę rozkładamy papier do pieczenia i rysujemy koło o średnicy 20 cm.
Dobrze ubitą, lśniącą pianę z białek rozkładamy łyżką, partiami i blisko siebie w koło, w miejsca narysowane, tworząc koło.
Pieczemy najpierw 30 minut w tem. 150 stopni a następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 110 stopni i suszymy blaty bezowe około 45 minut. Wyłączamy piekarnik i czekamy jaż ostygną.
Przygotowujemy krem.
Bitą śmietanę ( schłodzoną) przelewamy do miski i ubijamy chwilę samą tak, aby zwiększyła objętość. Następnie dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietanfixem– ubijamy chwilę. Dodajemy ser mascarpone i dokładnie mieszamy żeby nie było grudek.
Na gotowy wieniec dajemy krem z mascarpone i owoce granatu.
Dzięki za kolejny rok z Twoimi przepisami! Spokojnych, mile spędzonych Świąt i wielu ciekawych wpisów w roku kolejnym!
To ja dziękuję 🙂 Radosnych Świąt i pomyślności w Nowym Roku !