Suszone pomidory w aromatycznej zalewie

Pomidorki te mają niezwykły smak, są kwintesencją smaku lata. Uwielbiam dodawać je do dań głównych, sosów,  sałatek z rukolą, szpinakiem, a nawet do śledzi.. Po zjedzeniu pomidorków, oliwkę z powodzeniem wykorzystuję do sałatek, surówek jak i marynat.

Wiadomo, że suszone pomidory są również dostępne w sklepach, jednak ich cena może nas przyprawić o zawrót głowy, dlatego warto samemu pokusić się o ich zrobienie 🙂 Zwłaszcza teraz, kiedy dobre pomidory można kupić poniżej 2 zł za kilogram. Oczywiście, suszenie zabiera też trochę czasu no i prądu – ale jeśli mamy niższą taryfę to można ją do tego wykorzystać. 😉 W dodatku taki domowy suszony pomidor ma zupełnie inny smak, lepszy, niż te kupne, zaręczam.

?

Składniki:  

5 kg pomidorów odmian  zawierających dużo miąższu a mało soku i pestek,

świeża bazylia,

kilka łyżek octu winnego

sól, świeżo zmielony pieprz, oregano

2-3 główki czosnku

olej słonecznikowy lub olej słonecznikowy połączony z  oliwą z oliwek w proporcji około: 3:1

 Wykonanie:

Pomidory myjemy i suszymy. Następnie przekrawamy na pół i wycinamy miejsce , przy którym rósł ogonek. Łyżeczką wyciągamy pestki i sok.  Połówki pomidorków układamy obok siebie na blaszce wyłożonej pergaminem .Piekarnik nastawiamy na 80 stopni C z termoobiegiem. Tak przygotowane pomidory suszymy ok. 7 -8 godz. (warto jednak sprawdzać stan naszych pomidorków w ostatnich godzinach suszenia, aby ich nie przesuszyć), mniejsze gotowe pomidorki wyciągamy wcześniej!. Pomidory, powinny  być wysuszone, ale zarazem wilgotne po rozłożeniu. Jeżeli posiadamy suszarkę do grzybów to równie dobrze można w niej suszyć pomidory.

W większym naczyniu mieszamy suszone pomidory, pokrojony czosnek, ocet winny, grubo mielony pieprz , sól , zioła.

Następnie przygotowujemy słoiki. Dokładnie je myjemy, łącznie z nakrętkami i wyparzamy wrzątkiem. Potem  dokładnie osuszamy ściereczką. Do każdego słoiczka wkładamy mieszankę  pomidorków i przypraw.

Na koniec podgrzewamy olej tak, żeby widoczne były bąbelki wydobywające się pod wpływem ciepła, ale nie może być wrzący. Ciepłym olejem zalewamy pomidory i zakręcamy słoiczki.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 1 października
    Odpowiedz

    To prawda, że własne, suszone pomidory smakują obłędnie 🙂

  2. kuchnia_breni
    8 października
    Odpowiedz

    tak, nie da się ich porównać z niczym
    dziękuję 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.