Pyszny, kokosowy z klimatem zimowym sernik. Zrobiłam go już po świętach dla moich koleżanek z pracy, którym obiecałam przynieść coś pysznego po Świętach. A skoro wszystkie ciasta, które upiekłam zostały zjedzone, upiekłam świeży, pyszny, kokosowy sernik.
Moja rodzina, po spróbowaniu orzekła, że jest to jeden z najlepszych serników jakie ostatnio jedli. Taki sernik będzie dobry na każdą okazję, nie tylko na Święta.
Zachęcam do zrobienia bo jest wyjątkowy.
Składniki
Spód:
150g mąki pszennej
10 dag masła
2 żółtka
10 dag cukru pudru
Masa serowa:
1kg twarogu- mielonego
1,5 szklanki cukru
7 jajek,
½ szklanka śmietanki 30%
7 łyżek wiórków kokosowych,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
Na wierzch:
1 małe opakowanie śmietanki 30%,
1 ½ łyżki cukru pudru,
1 mały cukier waniliowy,
Owoce granatu,
Wiórki kokosowe,
Łyżka płaska cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód dajemy na stolnicę i ugniatamy ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy na dno tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Śmietankę zagotowujemy z wiórkami kokosowymi i studzimy.
Do miski dajemy ser zmielony, cukier i mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dodajemy po 1 jajku i mieszamy po każdym ok minutę. Na koniec dodajemy wystudzoną śmietankę z wiórkami kokosowymi, mąkę i wszystko mieszamy.
Taką masę serową wlewamy na ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 70 minut. Wyłączamy piekarnik i studzimy ½ godz w zamkniętym piekarniku, następnie otwieramy i przy uchylonych drzwiczkach studzimy kolejne ½ godz. Sernik wyjmujemy z piekarnika, studzimy w lodówce
Wiórki kokosowe prażymy na małym ogniu na patelni razem z cukrem.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie ubitą śmietankę nakładamy na sernik, posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi i na koniec dajemy owoce granatu. Sernik najlepiej jest przygotować dzień wcześniej i chłodzić przez całą noc (lub co najmniej 3 godziny)
Pięknie wygląda 🙂