Sernik piernikowy na czekoladowym spodzie

Na temat serników napisałam już bardzo dużo bo lubimy je w różnych wydaniach i smakach.

Na moim świątecznym stole zawsze jest sernik więc i w tym roku będzie.

Ten dzisiejszy  jest w świątecznym klimacie bo ma smak piernika, jest czekolada, konfitura wiśniowa a na wierzchu są pomarańcze.

Cóż tu dużo pisać. Trzeba zrobić bo jest pyszny.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

Masa serowa:

1 kg sera zmielonego,

6 średnich jajek,

Szklanka cukru,

3 łyżki mąki ziemniaczanej,

1 opakowanie przyprawy do piernika,

300 g serka mascarpone,

Spód:

1 szklanka płatków owsianych,

Garść orzechów włoskich,

½ kostki masła,

150 g gorzkiej czekolady,

2 łyżki cukru,

Na wierzch sernika:

150 g czekolady gorzkiej

150 g czekolady mlecznej,

Słoik – 200 ml konfitury z wiśni

1 pomarańcza

Wykonanie

Przygotowujemy spód do sernika. Na dno tortownicy z odpinaną obręczą wykładamy papier do pieczenia, zapinamy  obręcz wypuszczając papier poza obręcz.  To zabezpieczy wylewanie się sera z formy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i chwilę studzimy.

Płatki owsiane,  masło, cukier,  orzechy, rozpuszczoną, wystudzoną  czekoladę  dajemy do malaksera i  mieszamy razem. Taką masę dajemy na spód tortownicy. Wstawiamy do schłodzenia do lodówki.

Przygotowujemy masę serową. Do miski dajemy ser zmielony, cukier i mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dodajemy  po  1 jajku i mieszamy po każdym 2 minuty. Na koniec dodajemy ser mascarpone, mąkę, przyprawę do piernika i  mieszamy wszystko bardzo dokładnie.

Tak przygotowaną  masę serową wlewamy do formy,  wkładamy do piekarnika  nagrzanego  do 175 stopni i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 1 ½ godz.

Wyłączamy piekarnik i studzimy ½  godz w zamkniętym piekarniku, następnie otwieramy i przy uchylonych drzwiczkach studzimy następne ½ godz. Sernik wyjmujemy, studzimy.

Czekolady ( gorzką i mleczną)  rozpuszczamy w kąpieli wodnej, chwilę studzimy.

Na wierzch wystudzonego sernika wykładamy konfiturę wiśniową a następnie wylewamy czekoladę.

Sernik studzimy co najmniej 3 godziny w lodówce – najlepiej całą noc.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.