Sernik dyniowy

Sernik to nasze  ulubione ciasto – wielokrotnie o tym pisałam. Lubimy go w każdej wersji więc tym razem postanowiłam spróbować sernika z dodatkiem dyni ( też ją lubimy). Muszę powiedzieć, że byłam mile zaskoczona efektem – wyszło pyszne i kolorowe ciasto do niedzielnej kawy. Musicie koniecznie spróbować teraz, kiedy mamy jeszcze na straganach dynie.

 

Składniki

1 kg sera zmielonego,

1 duży serek waniliowy,

1 ½ szklanki purre z dyni,

5 jajek,

2 żółtka,

Szklanka cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej,

Spód:

pierniczki,

½ kostki masła

Masa kajmakowa mała puszka,

Garść orzechów włoskich

Wykonanie

Do miski dajemy ser zmielony, serek waniliowy, cukier, purre z dyni i mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dodajemy  żółtka i nadal mieszamy. Dodajemy po  1 jajku i mieszamy po każdym 2 minuty. Na koniec dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy aby przygotować spód.

Formę na tort smarujemy masłem. Pierniczki, masło  dajemy do malaksera i  mieszamy razem. Taką masę dajemy na spód tortownicy, na to wlewamy masę serową i wkładamy do piekarnika  nagrzanego  do 175 stopni i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 1 ½ godz. Wyłączamy piekarnik i studzimy ½  godz w zamkniętym piekarniku, następnie otwieramy i przy uchylonych drzwiczkach studzimy następne ½ godz. Sernik wyjmujemy, studzimy a następnie polewamy wierzch karmelem i posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Sernik studzimy co najmniej 3 godziny w lodówce – najlepiej całą noc.

 

Twarogowe słodkości

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

    • Brenia
      Listopad 21
      Odpowiedz

      Ja też dawno nie robiłam sernika więc tym bardziej nam smakował w takiej wersji z dynią. Polecam i pozdrawiam 🙂

  1. Listopad 21
    Odpowiedz

    Jak dobrze, że mam jeszcze zapas dyni w domu 🙂

  2. Listopad 21
    Odpowiedz

    pysznie wygląda, bardzo lubię serniki:)

  3. Listopad 21
    Odpowiedz

    Cudowne 🙂
    My też kochamy serniki, te z dynią są wspaniałe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.