Saltimbocca Alla Romana i warsztaty z kuchni rzymskiej

Kuchnia rzymska to dania proste a jednocześnie pyszne, tak mówiła nam na warsztatach w Akademii Kulinarnej Whirpool Cristina Catese.

Kuchnia włoska to moja ulubiona kuchnia. Lubię ją właśnie za prostotę i wyjątkowy smak.

Warsztaty z Cristiną były wyjątkowe bo Cristna jest otwartą i niezwykle sympatyczną Osobą. Widać, że lubi gotować i przekazuje swoją wiedzę z sercem i dużą otwartością.

Zaczęliśmy od ciasteczek, które, jak mówiła Cristina są z przepisu Jej Mamy Antoni. Ciasteczka są z dodatkiem białego wina lub jeśli będziemy chcieli mieć różowe, czerwonego wina. Proste i szybkie do zrobienia. Obiecuję, że przepis będzie na blogu.

Potem gotowaliśmy inne pyszne dania kuchni rzymskiej, które też znajdą się na blogu: Suppli, Spaghetti Alla Amatraciana, Spaghetti Carbonara i dzisiejszy przepis na pyszne kotleciki z cielęciny z dodatkiem prosciutto i świeżych listków szałwii. Danie jest szybkie i proste do wykonania a smakuje wybornie. Jak mówiła Cristina cielęcina i szałwia to dobry i smaczny duet – potwierdzam.

 

Składniki:

5 kotletów z cielęciny,

5 plasterków prosciutto,

Masło,

Liście szałwi,

200 ml białego wina,

Sól, pieprz

Wykonanie

Kotlety cielęce czyścimy dokładnie z błon a następnie ubijamy je tłuczkiem do mięsa. Ja ubijam kotlety, przykrywając je folią. Kotlety przekrawamy na pół i mamy 10 kotletów. Na ubite kotlety układamy po plasterku prosciutto, który przykrywamy listkiem szałwi. Wykałaczką usztywniany wszystko.

Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy saltimbocca przez kilka minut z obu stron. Na koniec zalewamy kotlety winem i chwilę gotujemy aż wino wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ja podałam z sałatką rzymską w sosie winegret i pieczonymi ziemniakami.

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.