Roladki z bakłażana z nadzieniem z mięsa i cukinii

Lato to najlepsza pora na przygotowywanie różnych dań z warzywami i mięsem. Ja co prawda lubię dania z warzywami bez mięsa ale czasami mam ochotę na połączone danie.

Bakłażan i cukinia to warzywa, które bardzo lubię bo można je nadziewać różnymi fajnymi dodatkami: z mięsem, kaszą, innymi warzywami……. tu mamy pole do wymyślania.

Dzisiejsze roladki są bardzo smaczne, aromatyczne i smakują wybornie .

Namawiam do robienia dań z warzywami, faszerowanymi różnymi dodatkami …

O tej porze roku nie jest trudnością znalezienie dobrej cukinii czy bakłażana. A to jest początek naszej przygody z warzywami i farszem do nich ….:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

2 bakłażany średniej wielkości,

20 dag sera mozarella

Farsz:

1/2kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (lub samego wołowego)

500ml sosu pomidorowego (typu passata)

Sól, pieprz, oregano

4 ząbki czosnku,

1 cebula,

1 cukinia mała cukinia,

Oliwa

Sos typu Ajvar

Wykonanie:

Umyte i wysuszone bakłażany kroimy  wzdłuż na cienkie plastry i lekko grillujemy z obu stron. Bakłażan powinien być miękki na tyle by móc go  łatwo zwijać, ale ma zachować jędrność.  Jeśli nie mamy specjalnej patelni można użyć zwykłej teflonowej.

Cukinię myjemy i ścieramy na grubym tarku.

Sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku.  Następnie dodajemy mięso i mieszamy energicznie aby się rozdrobniło. Do podsmażonego mięsa wlewamy sos pomidorowy. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy na małym ogniu,  pod przykryciem około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy startą cukinię i dusimy jeszcze 5 minut.

Płaskie naczynie żaroodporne polewamy delikatnie oliwą i nakładamy równomiernie w naczyniu 3 łyżki sosu typu Ajvar.

Z bakłażanów formujemy rurki typu canelloni i nadziewamy sosem mięsno-cukiniowym. Układamy nadziane  rurki w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Następnie dodajemy stary ser i pieczemy jeszcze 10-15 minut – ser powinien  być lekko zarumieniony.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. Viola
    18 września
    Odpowiedz

    Witam, karton to 500ml czy 1 litr? w tej chwili zabrałam się do zrobienia dania, proszę o szybką odpowiedź.
    Pozdrawiam

  2. Brenia
    18 września
    Odpowiedz

    500 ml wystarczy 🙂

  3. Viola
    18 września
    Odpowiedz

    Wyszło i smakowało wspaniale.
    Pozdrawiam.

  4. Brenia
    18 września
    Odpowiedz

    Cieszę się i dziękuję 🙂 Pozdrawiam !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.