Lato to najlepsza pora na przygotowywanie różnych dań z warzywami i mięsem. Ja co prawda lubię dania z warzywami bez mięsa ale czasami mam ochotę na połączone danie.
Bakłażan i cukinia to warzywa, które bardzo lubię bo można je nadziewać różnymi fajnymi dodatkami: z mięsem, kaszą, innymi warzywami……. tu mamy pole do wymyślania.
Dzisiejsze roladki są bardzo smaczne, aromatyczne i smakują wybornie .
Namawiam do robienia dań z warzywami, faszerowanymi różnymi dodatkami …
O tej porze roku nie jest trudnością znalezienie dobrej cukinii czy bakłażana. A to jest początek naszej przygody z warzywami i farszem do nich ….:)
Składniki
2 bakłażany średniej wielkości,
20 dag sera mozarella
Farsz:
1/2kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (lub samego wołowego)
500ml sosu pomidorowego (typu passata)
Sól, pieprz, oregano
4 ząbki czosnku,
1 cebula,
1 cukinia mała cukinia,
Oliwa
Sos typu Ajvar
Wykonanie:
Umyte i wysuszone bakłażany kroimy wzdłuż na cienkie plastry i lekko grillujemy z obu stron. Bakłażan powinien być miękki na tyle by móc go łatwo zwijać, ale ma zachować jędrność. Jeśli nie mamy specjalnej patelni można użyć zwykłej teflonowej.
Cukinię myjemy i ścieramy na grubym tarku.
Sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso i mieszamy energicznie aby się rozdrobniło. Do podsmażonego mięsa wlewamy sos pomidorowy. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy startą cukinię i dusimy jeszcze 5 minut.
Płaskie naczynie żaroodporne polewamy delikatnie oliwą i nakładamy równomiernie w naczyniu 3 łyżki sosu typu Ajvar.
Z bakłażanów formujemy rurki typu canelloni i nadziewamy sosem mięsno-cukiniowym. Układamy nadziane rurki w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Następnie dodajemy stary ser i pieczemy jeszcze 10-15 minut – ser powinien być lekko zarumieniony.
Witam, karton to 500ml czy 1 litr? w tej chwili zabrałam się do zrobienia dania, proszę o szybką odpowiedź.
Pozdrawiam
500 ml wystarczy 🙂
Wyszło i smakowało wspaniale.
Pozdrawiam.
Cieszę się i dziękuję 🙂 Pozdrawiam !!