Quiche ze szparagami i papryczką chilli

Quiche to rodzaj wytrawnej tarty na kruchym cieście, zalanej masą śmietanowo-jajeczną. Bardzo lubię tego typu potrawy, bo można je przygotować na wiele sposobów. Maj to sezon szparagów, więc nie mogłabym odmówić sobie upieczenia quiche właśnie z nimi.  Doprawiłam je moją ulubioną papryczką chilli, która fajnie zaostrzyła smak tarty.

quiche ze szparagami-002

Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):

1 ½ szklanki mąki pszennej,

15 dag masła,

3-4 łyżki zimnej wody,

1 jajko,

Szczypta soli

Masa śmietanowo-szparagowa:

750ml śmietany 12%,

Małe opakowanie sera feta,

4 jajka,

Sól, pieprz,

Mały pęczek zielonych szparagów,

1 papryczka chilli,

Pomidorki koktajlowe

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto na spód. Do miski wsypujemy  mąkę, dodajemy masło (schłodzone), sól i siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę zimnej wody – 3 lub 4 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy ciasto  na 1/2 godz. do lodówki.

W tym czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy masę na quiche.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 stopni.

Do miski wlewamy śmietanę, 4 jajka, ser feta,  sól, pieprz,  i mikserem mieszamy  wszystkie składniki.  Na koniec dajemy pokrojoną drobno papryczkę chilli i mieszamy.

Końcówki szparagów, jeśli są zdrewniałe odkrawamy. Kroimy szparagi na mniejsze kawałki. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół.

Formę smarujemy masłem,  rozwałkowujemy ciasto tak aby miało większą objętość jak forma do tarty, wykładamy ciasto do formy i formujemy do formy a następnie na ciasto  wlewamy masę. Na koniec dodajemy na masę szparagi i pomidorki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190  stopni ok. 50 min, z tym, że po 40 minutach nastawiamy piekarnik na funkcję pieczenia tylko spód.  Najlepszy jest ciepły a wręcz gorący.

quiche ze szparagami-001

quiche ze szparagami-003

Szparagowe<3Love

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.