Quiche ze szparagami

Ze smutkiem muszę odnotować informację od Państwa Majlertów, że w sobotę będą ostatnie szparagi w tym roku.  Niestety sezon na nie jest ta krótki, że aż żal.

W tym roku zrobiłam sporo dań ze szparagami bo  w zaprzyjaźnionym Gospodarstwie, gdzie je kupuję  obrodziły i można  było je kupić nawet codziennie –  świeże, prosto z pola J.

Dzisiaj proponuję quiche ze szparagami w masie śmietanowo- serowej. Taki quiche „chodził” za mną od dawna aż w końcu zebrałam się ostatnio i zrobiłam sobie ucztę szparagową. Polecam bo wyszedł pyszny, ciasto kruchutkie, masa aromatyczna a do tego spora ilość szparagów.  Kieliszek białego, schłodzonego wina dopełnił ucztę mniam….

 DSC_5452-001 DSC_5444

Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):

25 dag  mąki pszennej,

15 dag i masła,

3-4 łyżki zimnej wody ( wręcz lodowatej)

Masa śmietanowo-serowa:

Pęczek szparagów zielonych,

 1 duże i 1 małe opakowanie śmietany 18%

4 żółtka,

Sól, pieprz,

Szczypta suszonej papryczki chilli,

10 dag startego sera mozarella,

4 łyżki startego parmezanu

tymianek

Wykonanie

Do miski wsypujemy  mąkę, dodajemy masło (schłodzone), sól i siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę zimnej wody – 3 lub 4 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy ciasto  na 1/2 godz. do lodówki.

W tym czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy masę na quiche.

Piekarnik nagrzewamy do tem. 190 stopni.

Szparagi  myjemy, czyścimy, obcinamy same zielone części i suszymy na durszlaku. Do miski wlewamy śmietanę, 4 żółtka, sól, pieprz, chilli, tymianek i trzepaczką mieszamy wszystkie składniki.  Na koniec dodajemy sery ( mozarella i parmezan) i mieszamy ponownie wszystko.

Formę smarujemy masłem, wykładamy ciasto do formy a następnie na ciasto wykładamy szparagi, na koniec wlewamy masę śmietanową.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190  stopni ok. 50 min, z tym, że po 30 minutach nastawiamy piekarnik na funkcję pieczenia tylko spód.  Najlepszy jest ciepły a wręcz gorący.

 DSC_5429 DSC_5456

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.