Pyszny i już trochę jesienny quiche z dodatkiem gruszek, sera gorgonzola i orzechami włoskimi.
Kiedy wieczory robią się już chłodne, lubię po powrocie z pracy zjeść coś ciepłego i rozgrzewającego. Taki też jest ten Quiche z gorgonzolą, gruszkami i orzechami.
Składniki:
Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):
2 żółtka,
Szczypta soli,
1 ½ szklanka mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
trochę cieplej wody- 3 łyżki
Farsz:
Ser gorgonzola – 200 g,
300 ml śmietany kwaśnej,
3 jajka,
1 papryczka chilli,
Garść orzechów włoskich,
3 gruszki,
Sól, pieprz,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki maki ziemniaczanej,
tymianek
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę ciepłej wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.
W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz. W misce mieszamy mikserem śmietanę z jajkami, solą, pieprzem.
Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem, następnie dajemy pokruszony ser gorgonzola, gruszki podzielone na małe cząstki, pokrojoną w paseczki chilli, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem .
Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min. Najlepsza jest ciepła.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz