Quesadilla ze szpinakiem i pieczonymi warzywami

Doskonała przekąska dla gości lub pyszne, ciepłe danie dla rodziny. Jedną z rzeczy kulinarnych, którą mam zazwyczaj w zapasie, to są tortille. Kupuję je w wersji kukurydzianej lub pszennej  w sklepie Kuchnie Świata. Jak wracam późno z pracy i mam ochotę na szybką, ciepłą kolację, to robię różne dania z tortilli. Dodaję do nich, to co mam w lodówce, zazwyczaj są to warzywa i ser mozarella. Jak mi coś zostaje, to zabieram na drugi dzień do pracy.

Dzisiaj propozycja na takie danie z tortillą, gdzie mamy wcześniej zapieczone warzywa i  szpinak. Znakomita, lekka i smaczna przekąska.   

Składniki

4 kukurydziane tortille

20 dag  startego sera mozarella,

1 papryka,

1 czerwona  cebula

 2 ząbki czosnku,

1 mała cukinia

1 mały bakłażan,

Łyżeczka suszonego tymianku,

100 g świeżego szpinaku,

5-6 pieczarek,

Sól, pieprz,

Sos:

Łyżka majonezu,

Łyżka ketchupu pikantnego,

3 łyżki jogurtu gęstego,

Sól, pieprz

Wykonanie:

Bakłażana myjemy, kroimy w plastry i solimy. Zostawiamy chwilę a następnie ręcznikiem papierowym ścieramy sok z kawałków.

Warzywa ( cukinię, paprykę,  pieczarki) myjemy, kroimy w plasterki, dodajemy czosnek,  bakłażan, posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem  i polewamy oliwą.  Pieczemy 20 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.

Szpinak myjemy i suszymy. Cebulę obieramy i kroimy w talarki.

Na tortillę  dajemy starty ser mozarella,  na to wykładamy porcję szpinaku, na to dajemy warzywa, cebulę i posypujemy znowu serem mozarella.

Na wierzch kładziemy drugą tortillę. Całość grillujemy na patelni grillowej z obu stron, wykładamy na talerz i kroimy na 6 trójkątów. Tak samo postępujemy z drugą porcją tortilli.

Składniki na sos mieszamy w misce.

Podajemy z sosem majonezowo-ketchupowym.

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.