Polędwiczka wieprzowa w sosie słodko-kwaśnym

Dzisiaj mam propozycję na szybkie danie z polędwiczki wieprzowej w sosie słodko kwaśnym. Przygotowuje się je na patelni, np. na ciepłą kolację, jak przychodzimy z pracy i mamy ochotę na coś ciepłego i szybkiego do zjedzenia.

Mięso jest delikatne, soczyste i smakuje wybornie z sosem słodko-kwaśnym, z dodatkiem marynowanej papryki i marynowanych ogórków. Nie smaży się je długo aby nie straciło soczystości – zaledwie 2 minuty a następnie chwilę dusi w sosie. Podane z ryżem smakuje wybornie.

DSC_0143-001

Składniki

1 duża polędwiczka wieprzowa,

3 łyżki sosu sojowego

3 ogórki w occie,

4 kawałki marynowanej papryki,

1 mała cebula,

Słodki sos chilli azjatycki

½ szklanki sosu pomidorowego,

2 łyżki pikantnego sosu Ajvar – ja mam domowy ,

Sól, pieprz

Ryż

Wykonanie

Polędwiczkę czyścimy z błon, kroimy na plastry a następnie na szersze paski i myjemy. Kawałki mięsa doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym, oliwą i zostawiamy na 10 minut w lodówce.

W między czasie przygotowujemy sos. Paprykę marynowaną kroimy w paski, podobnie robimy z marynowanymi ogórkami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dajemy cebulę pokrojoną w plastry i dusimy około 3 minut. Następnie dodajemy pokrojone ogórki i paprykę i dusimy około 4 minut. Po tym czasie dodajemy sos słodko-kwaśny, sos pomidorowy i Ajvar . Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Patelnię nagrzewamy i smażymy polędwiczkę z każdej strony około 2 minut. Usmażone mięso dodajemy do sosu i dusimy razem około 3 minut. Podajemy z ryżem i surówką

DSC_0144

DSC_0155

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.