Placuszki z płatków owsianych i masła orzechowego z owocami

Jeśli lubicie owsiankę to takie placuszki przypadną Wam do smaku. Najczęściej robię je wtedy gdy zostaje mi trochę owsianki ze śniadania i aby jej nie wyrzucać, dodaje różne dodatki, smaki i robię takie właśnie placuszki. Oczywiście można je zrobić samodzielnie z ugotowanych płatków owsianych.

Nie ma w nich grama cukru, jest smak masła orzechowego, owoce i gęsty naturalny jogurt typu greckiego.  Są rewelacyjne na śniadanie ale też jako deser lub nawet słodki obiad, jak kto lubi.

Muszę Wam powiedzieć, że uzależniłam się od owsianki z masłem orzechowym. Kiedyś słoiczek miałam na 3 miesiące a teraz zjadam je w miesiąc. Córka kupuje mi takie, która ma 100 % orzechów i jest rewelacyjne do różnych smaczków. W końcu muszę kiedyś zacząć robić swoje. Ale to jak będę mniej zajęta.

Składniki dla 4 osób

1 szklanka płatków owsianych,

2  szklanki wody,

½ szklanki jogurtu naturalnego,

2 jajka,

2 łyżki masła orzechowego,

Łyżka mąki ziemniaczanej,

½ łyżeczki proszku do pieczenia

owoce

Wykonanie

Płatki owsiane gotujemy, tak jak na owsiankę aż będą gęste i studzimy.

Następnie dodajemy masło orzechowe, jajka, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy  olej i dajmy po 2 łyżki masy. Smażymy z obu stron po około 1 ½  minucie. Podajemy z owocami i naturalnym jogurtem.

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.