Pikantny rosół na wywarze z grzybów i warzyw

To jest moja wersja esencjonalnego, pikantnego rosołu, trochę w wersji tajskiej a trochę w polskiej. Rosół jest na bazie warzyw, suszonych grzybów i chilli. Wszystko wcześniej podsmażamy a następnie gotujemy aż rosół będzie bardzo aromatyczny. Do tego miałam dodać smażone plasterki boczku ale okazało się, że mam resztkę boczniaków w lodówce więc żeby się nie zepsuły,  robiły za boczek 😉
Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam zupy i uważam je za podstawę codziennego menu. Ta jest pikantna i aromatyczna ale smakuje wybornie.
Teraz kiedy potrzebne jest na dobre, zdrowe jedzenie taki rosół będzie znakomity na odporność.

Składniki ( na 4 osoby):

1 1/2   litra wody

3 ząbki czosnku,

2 marchewki,

1 korzeń pietruszki,

1 cebula w łupince,

4 cm korzeń imbiru,

1 papryczka chilli,

100 g świeżego szpinaku,

Parę grzybów ( 5-6) – ja miałam suszone podgrzybki,

Sól, pieprz,

Parę boczniaków lub pieczarek,

2 jajka,

ryż

Wykonanie

Grzyby suszone płuczemy a następnie zalewamy wrzątkiem, chwilę trzymamy i po chwili odcedzamy.

Warzywa myjemy i kroimy w paski. Imbir obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Papryczkę chilli kroimy w paski. Cebulę obieramy z pierwszej warstwy, resztę łupiny zostawimy, płuczemy i kroimy na pół.

Do garnka dajemy oliwę, podgrzewamy, dodajemy  warzywa, grzyby suszone, imbir, czosnek, cebulę, papryczkę – smażymy chwilę, mieszamy aby warzywa nie przepaliły się.  Wlewamy wrzącą wodę, dodajemy sól, pieprz i gotujemy około 20-25  minut.

Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojone w paski boczniaki, polewamy sosem sojowym i jak będą zarumienione dodajemy wypłukany szpinak. Mieszamy chwilę.
Jajka gotujemy na pół twardo.

Ryż gotujemy lub dusimy  na al dente.

Wywar odcedzamy, grzyby z wywaru kroimy w paski, dodajemy do wywaru i podajemy z jajkiem, szpinakiem, boczniakami i ryżem. Możemy doprawić sosem sojowym.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.