Pierś gęsi pieczona ze świeżą żurawiną

Listopad to czas gęsiny. U mnie tradycyjnie o tej porze gości na stole. Tym razem mam dla was pierś gęsi pieczoną ze świeżą żurawiną.  Doskonała, soczysta, aromatyczna i idealna na obiad, z dodatkiem pieczonym ziemniaków i surówki.

Składniki na 4 osoby:

Pierś gęsi około 1- 1 ½  kg

Garść świeżych gałązek majeranku lub 3 łyżki suszonego majeranku,

Szklanka świeżej żurawiny,

2 duże, kwaśne jabłka,

2 ząbki czosnku,

1 cebula

Sól, pieprz

Wykonanie

Pierś  gęsi myjemy i moczymy całą noc w wodzie z solą tzw. solance ( na 5 litrów wody dajemy 2 czubate łyżki soli). Następnie wyjmujemy gęś i suszymy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

W naczyniu którym będziemy piec gęś dajemy na dno pokrojoną w talarki cebulę, czosnek, majeranek, jabłka pokrojone w grubsze plastry.

Pierś  gęsi przekładamy do naczynia, doprawiamy  pieprzem i delikatnie solą, podlewamy szklaną wody i pieczemy około 40 minut  pod przykryciem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczmy jeszcze 1 ½  godz.

Żurawinę myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, majerankiem i  dajemy do mięsa,  przykrywamy i pieczemy jeszcze  około 1 godz.

W trakcie pieczenia  podlewamy mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny  przed końcem pieczenia mięsa zdejmujemy przykrywkę,  nastawiamy piekarnik na funkcję grilla i tak pieczemy aż mięso będzie dobrze zarumienione.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką.

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.