Pieczony ser bałkański z warzywami

Taki ser pieczony z warzywami i oregano jest pysznym i aromatycznym wspomnieniem z wakacji w Grecji.

W Grecji byliśmy dwa razy i nasze słoneczne, wakacyjne wspomnienia to między innymi pyszne jedzenie: su flaki, grillowane mięso,  peponia ( melon), pyszne, dojrzałe arbuzy ( niektóre 5kg)  i oczywiście sałatka grecka. Takiej sałatki jaką jedliśmy w Grecji nie udało się niestety  powtórzyć w Polsce. Jedliśmy ją między innymi na plaży, przy temperaturze 40 stopni i smakowała czarodziejsko. Nasze wakacje w Grecji były wyjątkowe bo odwiedziliśmy mojego brata i jednocześnie mieliśmy okazję pobyć w cudnym, aromatycznym i gorącym miejscu.

Grecja kojarzy mi się z zapachem drzew oliwnych oraz oregano. Jak zapadał zmrok i w końcu robiło się trochę chłodno wychodziliśmy na jedzenie do okolicznej knajpy, gdzie pracował mój brat. Dzięki temu mieliśmy okazję spróbować różnych, pysznych dań z kuchni greckiej. Przywiozłam między innymi przepis na pyszną, aromatyczną, grillowaną karkówkę –  od tej pry tylko taką robi ę.

Pamiętam nasze pierwsze wyjście z samolotu w Atenach o godz. 3 w nocy – w Polsce wyjeżdżaliśmy i było 10 stopni, deszcz więc byliśmy w polarach, długich spodniach a w Atenach w środku nocy przywitał nas upał 30 stopniowy – szok !

Później było tylko goręcej!. Mój brat  mieszkał na Peloponezie więc zwiedziliśmy starożytny teatr – Epidauros , piękne miasto Nafplio ( w dużej części wkomponowane w skały), które było przez pewien czas stolicą Grecji i oczywiście spróbowaliśmy pysznych dań z kuchni greckiej – jestem wielbicielką kuchni greckiej.

Zapraszam na mały fragment Grecji czyli na pieczony ser ( najlepiej jeśli będzie typowo grecki) z warzywami, oregano i oliwą.

Jak upiekłam i otworzyłam saszetki z zawartością to w całym domu zapachniało Grecją J

Pieczony ser bałkański z warzywami

Składniki dla 4 osób

2 duże kawałki sera typu bałkańskiego/greckiego,

1 papryka czerwona,

1 papryka żółta,

2 czerwone cebule,

1 cukinia,

1 papryczka chilli,

Oregano suszone, pieprz,

Oliwa

Wykonanie

Papryki myjemy, czyścimy i kroimy w plasterki. Papryczkę chilli czyścimy z pestek i kroimy w plasterki.  Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Cukinię myjemy i kroimy w paseczki.  Ser kroimy na dwa mniejsze kawałki i w ten sposób będziemy mieć 4 porcje. Folię aluminiową formujemy w saszetki, dajemy na każdą folię po kawałku sera, na to wykładamy porcję cukinii, papryki ( żółtą, czerwoną, chilli ), cebulę, doprawiamy oregano, pieprzem ( soli nie dajemy bo ser jest słony), polewamy łyżką oliwy, pakujemy całość w zamkniętą saszetkę z folii. Tak postępujemy z każdym kawałkiem sera. Wszystkie przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, dajemy naczynie z saszetkami i pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, odkrywamy saszetkę i jemy jeszcze ciepłe.

Pieczony ser bałkański z warzywami

Pieczony ser bałkański z warzywami

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.