Taki ser pieczony z warzywami i oregano jest pysznym i aromatycznym wspomnieniem z wakacji w Grecji.
W Grecji byliśmy dwa razy i nasze słoneczne, wakacyjne wspomnienia to między innymi pyszne jedzenie: su flaki, grillowane mięso, peponia ( melon), pyszne, dojrzałe arbuzy ( niektóre 5kg) i oczywiście sałatka grecka. Takiej sałatki jaką jedliśmy w Grecji nie udało się niestety powtórzyć w Polsce. Jedliśmy ją między innymi na plaży, przy temperaturze 40 stopni i smakowała czarodziejsko. Nasze wakacje w Grecji były wyjątkowe bo odwiedziliśmy mojego brata i jednocześnie mieliśmy okazję pobyć w cudnym, aromatycznym i gorącym miejscu.
Grecja kojarzy mi się z zapachem drzew oliwnych oraz oregano. Jak zapadał zmrok i w końcu robiło się trochę chłodno wychodziliśmy na jedzenie do okolicznej knajpy, gdzie pracował mój brat. Dzięki temu mieliśmy okazję spróbować różnych, pysznych dań z kuchni greckiej. Przywiozłam między innymi przepis na pyszną, aromatyczną, grillowaną karkówkę – od tej pry tylko taką robi ę.
Pamiętam nasze pierwsze wyjście z samolotu w Atenach o godz. 3 w nocy – w Polsce wyjeżdżaliśmy i było 10 stopni, deszcz więc byliśmy w polarach, długich spodniach a w Atenach w środku nocy przywitał nas upał 30 stopniowy – szok !
Później było tylko goręcej!. Mój brat mieszkał na Peloponezie więc zwiedziliśmy starożytny teatr – Epidauros , piękne miasto Nafplio ( w dużej części wkomponowane w skały), które było przez pewien czas stolicą Grecji i oczywiście spróbowaliśmy pysznych dań z kuchni greckiej – jestem wielbicielką kuchni greckiej.
Zapraszam na mały fragment Grecji czyli na pieczony ser ( najlepiej jeśli będzie typowo grecki) z warzywami, oregano i oliwą.
Jak upiekłam i otworzyłam saszetki z zawartością to w całym domu zapachniało Grecją J
Składniki dla 4 osób
2 duże kawałki sera typu bałkańskiego/greckiego,
1 papryka czerwona,
1 papryka żółta,
2 czerwone cebule,
1 cukinia,
1 papryczka chilli,
Oregano suszone, pieprz,
Oliwa
Wykonanie
Papryki myjemy, czyścimy i kroimy w plasterki. Papryczkę chilli czyścimy z pestek i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Cukinię myjemy i kroimy w paseczki. Ser kroimy na dwa mniejsze kawałki i w ten sposób będziemy mieć 4 porcje. Folię aluminiową formujemy w saszetki, dajemy na każdą folię po kawałku sera, na to wykładamy porcję cukinii, papryki ( żółtą, czerwoną, chilli ), cebulę, doprawiamy oregano, pieprzem ( soli nie dajemy bo ser jest słony), polewamy łyżką oliwy, pakujemy całość w zamkniętą saszetkę z folii. Tak postępujemy z każdym kawałkiem sera. Wszystkie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, dajemy naczynie z saszetkami i pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, odkrywamy saszetkę i jemy jeszcze ciepłe.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz