Pasta z sera żółtego, papryczki chilli i natki pietruszki

Jeśli brakuje wam pomysłów na dodatki do kanapek np. na imprezę lub po prostu na kolację, do pracy, to polecam taką pastę.

Ser żółty z dodatkiem papryczki chilli, natki pietruszki i majonezu jest bardzo dobrym dodatkiem do chleba, krakersów. Ja zrobiłam z serem gouda ale może być każdy innym ser żółty.

Przygotowując przyjęcie dla gości często zastanawiamy się co podać jako szybką i smaczną przekąskę, przegryzkę do wina, piwa, drinka.. Taka pasta podana z kromkami chleba wykrojonymi za pomocą   różnych foremek, posypana prażonymi ziarnami siemienia lnianego i podana z sałatką będzie z pewnością smakować gościom.

DSC_0295

Składniki:

Około 20 dag sera żółtego np. goudy,

2 łyżki majonezu,

1 papryczka chilli,

Natka pietruszki

Sól, pieprz,

Ziarna siemienia lnianego,

Wykonanie:

Papryczkę chilli czyścimy z pestek i kroimy na drobne kawałki. Do miski ścieramy ser żółty na tarce, na małych oczkach. Dodajemy do sera, pokrojoną drobno papryczkę chilli, drobno pokrojoną natkę pietruszki, majonez, sól, pieprz i całość dobrze mieszamy.

Ziarna siemienia lnianego prażymy na wolnym ogniu na patelni – pilnujemy aby ziarna się nie przepaliły.

Kromki chleba smarujemy pastą, posypujemy prażonymi ziarnami i podajemy z sałatką.

 DSC_0308 DSC_0318

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 16 stycznia
    Odpowiedz

    Ekstra przepis, szczególnie ze względu na chili, ale czy pietruszkę można by było zastąpić np. szczypiorkiem? Jakoś nie przepadam ani za pietruszką, ani za koperkiem :/

    • Brenia
      16 stycznia
      Odpowiedz

      Tak, można – to zależy co kto lubi. Szczypiorek też będzie dobrym dodatkiem do tej pasty.Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.