Paella z krewetkami i szparagami

Sezon na szparagi uważam za otwarty. Czekam na nie z utęsknieniem cały rok i jak tylko się pojawią goszczą u mnie na stole prawie codziennie.

Lubię zielone szparagi i robię je w każdej możliwej wersji.
Dzisiaj mam dla Was paellę z krewetkami i właśnie z zielonymi szparagami. Jest aromatyczna, kolorowa, znakomita.

Składniki:

10 dużych krewetek,

Pęczek zielonych szparagów,

1 litr bulionu warzywnego,

1 mała cukinia,

3 ząbki czosnku,

2  pomidory,

Oliwa,

½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku,

1/3  łyżeczki papryki ostrej w proszku,

½ łyżeczki kurkumy,

Jeśli mamy to kilka nitek szafranu,

1/3 szklanki białego wina,

240 g ryżu jak do risotto,

Wykonanie

Przygotowujemy wcześniej bulion warzywny.

Cukinię myjemy i kroimy  w kostkę.

Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę.  Czosnek kroimy w małe plasterki.
Szparagi myjemy i odkrawamy zdrewniałe końcówki.

Krewetki czyścimy ze skorupek i płuczemy.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, pomidory, cukinię i 5 minut smażymy, mieszając od czasu do czasu.

Następnie dodajemy przyprawy ( papryki, kurkumę, szafran), wino  i gotujemy  jeszcze chwilę. Dodajemy ryż, smażymy 3 minuty i wlewamy bulion, mieszamy.

Gotujemy bez przykrycia, na dość dużym ogniu około 15 minut. Nie mieszamy już.

Następnie, do gotującego się ryżu dajemy szparagi, krewetki, wciskamy wszystko do środka w ryż, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy  i gotujemy jeszcze około 5 minut, na wolniejszym ogniu.

Odstawiamy paellę z ognia i trzymamy pod przykryciem jeszcze 2 minuty.

Na koniec posypujemy pokrojoną drobno natką pietruszki  wymieszaną z łyżką oliwy i podajemy.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.