Naleśniki jaglane z serkiem waniliowym i syropem z czereśni

Zdrowe, bezglutenowe naleśniki podane z serkiem waniliowym i sosem z czereśni.

Naleśniki przygotowujemy podobnie jak tradycyjne z mąki pszennej ale dodatkowo dałam do ciasta olej.

Takie naleśniki można podać z wytrawnymi dodatki jak też ze słodkimi. Ja zrobiłam do swoich syrop z czereśni a same naleśniki nadziałam gotowym serkiem waniliowym. Jeśli nie lubicie gotowych serków waniliowych to można samemu zrobić, miksując twaróg z cukrem pudrem, śmietaną 12 % i olejkiem waniliowym.

Pyszne letnie naleśniki.

DSC_0097

Składniki

Ciasto:

120 g mąki jaglanej,

2 jajka,

200 ml mleka,

100 ml wody gazowanej,

Łyżeczka cukru,

Łyżka oleju,

300 g serka waniliowego gotowego,

Syrop z czereśni:

Czereśnie,

2 łyżki miodu

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, cukier, wodę gazowaną i miksujemy. Następnie dodajemy olej i mieszamy dokładnie. Odstawiamy ciasto na 30 minut.

Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem. Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Jeśli ciasto jest za gęste, źle się rozprowadza na patelni to dodajemy trochę wody gazowanej.

Smażymy aż będą rumiane z jednej strony , odwracamy i smażymy z drugiej strony.

Czereśnie myjemy, drylujemy i dajemy do garnka. Dodajemy miód i gotujemy około 7 minut.

Naleśniki nadziewamy serkiem waniliowym i polewamy ciepłym syropem z czereśni.

DSC_0088 DSC_0109

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Brenia
    Lipiec 20
    Odpowiedz

    No koniecznie, bo rzeczywiście za chwilę już ich nie będzie !!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.