Sernik z serkiem waniliowym, bitą śmietaną i owocami

Ten sernik jest dla wszystkich, którzy uważają, że pieczenie sernika to jakaś skomplikowana czynność. Ten sernik jest łatwy do przygotowania a przestrzegając pewnych, prostych zasad, z pewnością wyjdzie dobry.

Ważne jest to aby wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Następnie ważne jest też to aby długo nie miksować składników na sernik i przestrzegać kolejności mieszania poszczególnych składników. Jeszcze jedną ważną sprawą jest studzenie sernika po upieczeniu Otóż jak już sernik będzie upieczony, wyłączamy piekarnik ale nie otwieramy od razu drzwiczek i nie wyjmujemy sernika. Postępujemy zgodnie z przepisem poniżej.

Ten sernik ma fajną waniliową nutę, jest wilgotny i nie za bardzo słodki – taki lubimy. Z dodatkiem bitej śmietany i owoców jest po prostu przepyszny. Koniecznie zróbcie.

DSC_0236 DSC_0261

Składniki:

Masa serowa:

1 kg sera zmielonego,

1 opakowanie serka waniliowego – 200g

6 jajek,

Szklanka cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej,

Spód:

1 szklanka płatków owsianych

½ kostki masła

3 łyżki cukru,

Bita śmietana

1 mała śmietanka 150 ml,

2 łyżki cukru pudru,

1 śmietanfix,

Maliny, borówka amerykańska – mogą być mrożone,

Czekolada do starcia

Wykonanie

Spód sernika. W pierwszej kolejności przygotowujemy spód do sernika. Na dno tortownicy z odpinaną obręczą wykładamy papier do pieczenia, zapinamy  obręcz wypuszczając papier poza obręcz.  To zabezpieczy wylewanie się sera z formy. Płatki owsiane,  masło, cukier,  dajemy do malaksera i  mieszamy razem. Taką masę dajemy na spód tortownicy.

Masa serowa. Do miski dajemy ser zmielony, serek waniliowy, cukier i mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dodajemy  po  1 jajku i mieszamy po każdym 2 minuty. Na koniec dodajemy mąkę, mieszamy.

Tak przygotowaną  masę serową wlewamy do formy,  wkładamy do piekarnika  nagrzanego  do 175 stopni i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy przez 1 ½ godz. Wyłączamy piekarnik i studzimy ½  godz w zamkniętym piekarniku, następnie otwieramy i przy uchylonych drzwiczkach studzimy następne ½ godz. Sernik wyjmujemy, studzimy w lodówce, przynajmniej 1 godz..

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem i śmietanfixem, smarujemy sernik. Na śmietanę dajemy owoce, ścieramy czekoladę i ponownie przechowujemy sernik najmniej 1 godzinę w lodówce .

 DSC_0232 DSC_0247

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Jak ja uwielbiam serniki – a Twój wygląda taaak bardzo pysznie 🙂

    • Brenia
      21 lutego
      Odpowiedz

      Dziękuję 🙂 My też uwielbiamy serniki – to widać na blogu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.