Kiedy mam potrzebę przygotować szybko jakiś deser, najlepiej spisują się wtedy muffinki. Można je przygotować na wiele smaków więc nigdy się nie nudzą, a czas ich przygotowania to zaledwie kilka minut. No i mają jeszcze jedną zaletę – chyba nie mogą się nie udać 😉
Składniki na 12 sztuk:
230g mąki pszennej
100g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
4 łyżki oleju
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 brzoskwinie
płatki migdałów
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.W oddzielej misce ubijamy jajka, ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jogurt,olej i łyżeczkę aromatu waniliowego i mieszamy zawartość miski. Składniki z obu naczyń łączymy ze sobą i mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i delikatnie mieszamy masę.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Każdą muffinkę posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w nagrzanym do 185 stopni piekarniku, ok 30 min.
Wyciągamy i studzimy na kratce.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz