Drożdżowe saszetki z brzoskwinią

Na temat drożdżowych wypieków napisałam już tyle dobrego, że do dzisiejszej  propozycji mogę dodać tylko tyle, że jest pyszna, a nawet rewelacyjna. Połączenie ciasta drożdżowego z owocami jest najlepszym z możliwych. Smacznego!

 

Składniki:

4 pełne  szklanki mąki

4 ½  dag drożdży,

½ szklanki  cukru,

Szklanka mleka,

1 mały cukier waniliowy,

3 żółtka,

1 puszka brzoskwiń w syropie,

1 jajko 

cukier perlisty do posypania

Wykonanie

W pierwszej kolejności przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy połowę cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 15-20 minut).

Następnie do dużej miski przesiewamy 2 szklanki mąki, dodajemy  pozostały cukier, żółtka,  cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy około 7 min. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1 godz.) Jak ciasto urośnie dodajemy pozostałą mąkę i dokładnie mieszamy. Ciasto musi mieć lekką ale nie lejąca konsystencję więc w razie czego dodajemy trochę mąki lub  trochę mleka. Gotowe wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na średnią grubość i formujemy duże prostokąty, z których wykrawamy małe prostokąty. Brzoskwinie odcedzamy z syropu, kroimy na małe kawałki i wykładamy po 3-4 na ciasto. Ja robię to tak, że brzoskwinie układam na jednej połowie prostokąta, na drugiej wykrawam paski i przekładam ją na pół na porcję z brzoskwinią – sklejam delikatnie brzegi.

Drożdżówki przekładamy  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,  każdą smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy cukrem.   Pieczemy w 180  stopniach ok. 20-30 minut.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Brenia
    Maj 29
    Odpowiedz

    Tak, najlepsze są ciepłe:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.