Drożdżowe zawijasy z konfiturą z mirabelek

Mirabelki to trochę zapomniane owoce a przecież mają wyjątkowy smak. Dla mnie mirabelki to wspomnienie z dzieciństwa bo u babci, u której spędzałam wakacje mirabelki rosły prawie u każdego sąsiada, przy każdym płocie. Zbierałyśmy je z babcią na kompot lub do drożdżowego ciasta.

Ostatnio będąc na zakupach w gospodarstwie  Państwa Majlertów, zobaczyłam koszyk z mirabelkami. Kupiłam cały  koszyk  owoców i zrobiłam konfitury z dodatkiem brzoskwiń. Wyszło coś przepysznego. Ciasto drożdżowe z taką konfiturą to niebo w gębie. Pani Ania, od Państwa Majlertów polecała również zrobienie z mirabelek chutnej do mięsa z dodatkiem octu balsamico i papryczki chilli. Muszę kiedyś zrobić taki smaczek.

 

Składniki:

4 pełne  szklanki mąki

4  dag drożdży,

½ szklanki  cukru,

Szklanka mleka,

1 mały cukier waniliowy,

3 żółtka,

Konfitura z mirabelek

40 dag mirabelek,

3 brzoskwinie,

6 łyżek cukru,

2 łyżki miodu

Wykonanie

W pierwszej kolejności przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy połowę cukru, szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł (około 30 minut).

Przygotowujemy konfiturę. Mirabelki i brzoskwinie  myjemy, wydrążamy pestki; brzoskwinie dodatkowo obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Do naczynia z grubszym dnem dajemy owoce, cukier, miód  i gotujemy na wolnym ogniu (mieszając dość często) tak długo aż będzie gęsta konsystencja (około 1 godz).

Do dużej miski przesiewamy 2 szklanki mąki, dodajemy  pozostały cukier, żółtka,  cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy ciasto około 7 min. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 godz.) Jak ciasto urośnie dodajemy pozostałą mąkę i dokładnie mieszamy. Ciasto musi mieć lekką ale nie lejąca konsystencję więc w razie czego dodajemy trochę mąki lub  trochę mleka. Gotowe wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na średnią grubość i formujemy duże prostokąty, nakładamy wystudzoną konfiturę i zwijamy w rulon, który  kroimy na mniejsze kawałki. Formę na tort (otwieraną) smarujemy tłuszczem, posypujemy delikatnie mąką i układamy wykrojone  kawałki ciasta  w taki sposób, aby część z konfiturą była na wierzchu. Odstawiamy do wyrośnięcia (około 30 minut).

Pieczemy w 180  stopniach ok. 30 – 40 minut.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 21 września
    Odpowiedz

    Mam słabość do drożdżowych wypieków,ale pyszne zawijaski,pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.