Muffinki (babeczki) z truskawkami i bitą śmietaną

Sezon truskawkowy powoli się kończy więc póki jeszcze możemy dostać dobre truskawki gorąco polecam wypróbowanie tego przepisu. Można zrobić je jako zwykłe muffinki z truskawkami, albo udekorować cupcake bitą śmietaną lub innym kremem. Wychodzą fantastyczne, robiłam je parę razy i za każdym razem goście się zachwycali. Dodatkowym plusem jak to z muffinkami jest szybkość i prostota ich wykonania.

Wypróbujcie.

Składniki:

20 dag mąki,

10 dag cukru ,

szczypta soli,

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

2 łyżeczki cukru waniliowego,

100 g masła rozpuszczonego wcześniej,

1 szklanka  jogurtu, kefiru lub maślanki ,

2 jajka,

1/2kg truskawek

Bita śmietana:

500ml śmietany kremówki do deserów,?

1-2 łyżki cukru pudru i cukier waniliowy?

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180-200 °C.  W jednej misce mieszamy  suche składniki ?( mąka, proszek do pieczenia, sól).  Do drugiej miski wkładamy jogurt, jajka, cukier, cukier waniliowy, rozpuszczone i wystudzone masło i mieszamy tak aby składniki się połączyły. Na końcu dodajemy suche składniki i znowu dobrze mieszamy.  Do przygotowanych foremek wkładamy porcję masy ( około ? objętości ).  Truskawki czyścimy, myjemy,  suszymy ręcznikiem papierowym i nakładamy na masę w foremkach.  Pieczemy  przez 20-25 minut.?

Ubijamy schłodzoną śmietankę  na sztywno, pod koniec dodając cukier i cukier                 waniliowy.? Dekorujemy rękawem cukierniczym babeczki.

 

?

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.