Młoda zasmażana kapusta

Któż nie lubi młodej kapusty …? Ja nie znam nikogo takiego.

U mnie młoda kapusta to obowiązkowe danie o tej porze roku. Zajadamy się tak trochę na zapas 😉 żeby wystarczyło do następnej wiosny.

Ulubioną naszą wersją kapusty jest robiona przez moją Mamę, z koperkiem i zabielana śmietaną.

Dzisiaj mam kapustę w równie pysznej wersji czyli z zasmażką. Jest dobra jako dodatek do mięsa, ziemniaków lub po prostu z chlebem. Róbcie bo za chwilę młoda kapusta przestanie być młodą i trzeba będzie czekać do następnego roku.

DSC_0749

Składniki

2 główki młodej kapusty,

2 cebule,

3 marchewki, 

1 pęczek koperku

2 łyżki masła,

łyżka oliwy

sól, czarny pieprz,

łyżka sosu sojowego

zasmażka:

2 czubate łyżki masła,

2 łyżki mąki pszennej,

Wykonanie

Kapustę po oczyszczeniu i opłukaniu szatkujemy na drobne paski.

Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Marchewkę obieramy i trzemy na tarku na grubych oczkach.

Pęczek koperku kroimy na drobno.

Do dużego naczynia wkładamy masło, trochę oliwy, cebulę i marchew. Dusimy je  aż do zeszklenia, następnie dodajemy kapustę, sól. Dusimy na małym ogniu przez 15-25 minut – mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy koperek. Mieszamy i zagotowujemy.

Przygotowujemy zasmażkę.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i podsmażamy cały czas mieszając około 2 minut. Następnie podlewamy gorącą wodą – około ½ szklanki i intensywnie mieszamy żeby nie powstały grudki. Chwilę gotujemy a następnie dodajemy do kapusty i gotujemy jeszcze 4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.

 DSC_0763 DSC_0754

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. Zofia
    Czerwiec 10
    Odpowiedz

    Kilka dni temu zrobiłam taką samą kapustę ale bez zasmażki.Była naprawdę pyszna.

  2. Brenia
    Czerwiec 10
    Odpowiedz

    🙂 ja też robię takie bez zasmażki. Jest bardzo dobra 🙂 Pozdrawiam !

  3. Katarzyna
    Czerwiec 14
    Odpowiedz

    Zrobiłam dzisiaj na jutrzejszy obiad. Chyba nie doczeka 🙂 Jest pyszna! Nawet córka, która ma już dość kapusty na ten rok zajadała się, próbując 🙂

  4. Brenia
    Czerwiec 14
    Odpowiedz

    🙂 Dziękuję i cieszę się, że smakowała. Pozdrawiam !!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.