Danie idealne na wiosnę i wczesne lato, czyli młoda kapusta z koperkiem podana z młodymi ziemniaczkami. Jakie to jest pyszne polskie danie.
Taką młodą kapustę, poszatkowaną, ugotowaną w lekkim sosie śmietanowym i doprawioną koperkiem zawsze robiła moja mama. Pamiętam jak czekaliśmy niecierpliwie na maj bo wtedy pojawiała się na straganach polska młoda kapusta i na niedzielny obiad mama robiła młode ziemniaczki, kapustę i kotlet schabowy. Można się naśmiewać z polskiego schabowego ale w wersji z młodą kapustą jest niezastąpiony.
Młoda kapusta z koperkiem jest daniem prostym, niewyszukanym, jednak jej smak zupełnie nie ustępuje wykwintnej kuchni. Ja przygotowuję młodą kapustę tak jak to robi moja mama, rewelacyjny przepis. Dom pachnie cebulą, koperkiem i specyficznym zapachem młodej kapusty. Polecam.
Składniki
2 małe główki młodej kapusty zależnie od wielkości
2 cebule najlepsze są młode cebule ze szczypiorem,
3 marchewki – też najlepiej młode,
1 okazały pęczek koperku
100 g masła,
100 ml śmietany 18%
łyżka oliwy,
łyżka mąki ziemniaczanej,
sól
czarny pieprz,
Przygotowanie
Kapustę po oczyszczeniu i opłukaniu szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Marchewkę obieramy i trzemy na grubym tarku. Pęczek koperku kroimy na drobno.
Do dużego naczynia wkładamy masło, trochę oliwy, cebulę i marchew. Dusimy je aż do zeszklenia, następnie dodajemy kapustę, 1/2 szklanki wody, sól. Gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut. Na koniec dodajemy koperek. Mąkę ziemniaczaną mieszamy ze śmietaną i jednym płynnym ruchem wlewamy do kapusty. Mieszamy i szybko zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz