Młoda zasmażana kapusta z koperkiem


Danie idealne na wiosnę i wczesne lato, czyli młoda kapusta z koperkiem podana z młodymi ziemniaczkami. Jakie to jest pyszne polskie danie.

Taką młodą kapustę, poszatkowaną, ugotowaną w lekkim sosie śmietanowym i doprawioną koperkiem zawsze robiła moja mama. Pamiętam jak czekaliśmy niecierpliwie na maj bo wtedy pojawiała się na straganach polska młoda kapusta i na niedzielny obiad mama robiła młode ziemniaczki, kapustę i kotlet schabowy. Można się naśmiewać z polskiego schabowego ale w wersji z młodą kapustą jest niezastąpiony.
Młoda kapusta z koperkiem jest daniem prostym, niewyszukanym, jednak jej smak zupełnie nie ustępuje wykwintnej kuchni.  Ja przygotowuję młodą kapustę tak jak to robi moja mama, rewelacyjny przepis. Dom pachnie cebulą, koperkiem i specyficznym zapachem młodej kapusty.  Polecam.


Składniki

2 małe główki młodej kapusty zależnie od wielkości

2 cebule  najlepsze są młode cebule ze szczypiorem,

3 marchewki – też najlepiej  młode, 

1 okazały pęczek koperku

100 g masła,

100 ml śmietany 18%

łyżka oliwy,

łyżka mąki ziemniaczanej,

sól

czarny pieprz,

Przygotowanie

Kapustę po oczyszczeniu i opłukaniu szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Marchewkę obieramy i trzemy na grubym tarku. Pęczek koperku kroimy na drobno.
Do dużego naczynia wkładamy masło, trochę oliwy, cebulę i marchew. Dusimy je  aż do zeszklenia, następnie dodajemy kapustę, 1/2 szklanki wody, sól. Gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut. Na koniec dodajemy koperek. Mąkę ziemniaczaną mieszamy ze śmietaną i    jednym płynnym ruchem wlewamy do kapusty. Mieszamy i szybko zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.