Krewetki w pikantnym sosie z mleczkiem kokosowym

Danie przygotowywane w jednym naczyniu z krewetkami w pikantnym sosie z mleczka kokosowego, z dodatkiem kolendry, imbiru, kurkumy…. Czyż to nie brzmi super apetycznie ?

W takie letnie dni jak przychodzą do mnie goście, to lubię przygotowywać takie dania, które nie wymagają zbyt wiele czasu na przygotowanie ale są smaczne i dobre do schłodzonego białego wina.

Krewetki lubię w każdej postaci, co widać na blogu. Lubię dodawać do nich różne aromatyczne i pikantne przyprawy. Nie wiem czy Wam już pisałam, że kiedyś nie lubiłam imbiru i kolendry. Powiecie jak to możliwe, że blogerka kulinarna nie lubi takich aromatycznych przypraw. No właśnie, teraz też sama w to nie wierzę, że kiedyś tak miałam. Teraz nie wyobrażam sobie różnych dań bez ich dodatku.

Dzisiejsze krewetki są wyjątkowo aromatyczne i pikantne. Dodałam mleczka kokosowego i pomidorów, które złagodziły smak potrawy. Do tego świeże listki kolendry i było przepyszne jednogarnkowe danie. Idealne z białym schłodzonym winem.

 

Składniki:

500 g krewetek królewskich świeżych,

2 papryczki chili,

Szklanka mleczka kokosowego,

2 pomidory,

Kawałek imbiru,

Łyżeczka kurkumy,

5 ząbków czosnku

Oliwa,

sól , pieprz do smaku

limonka,

Przygotowanie:

Krewetki królewskie , świeże obieramy ze skorupek i myjemy.

Chili kroimy razem z pestkami w małe kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.  Imbir obieramy i ścieramy na tarku. Pomidory kroimy w małe kostki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy  czosnek i chilli. Po chwili dodajemy  krewetki, imbir, mleczko kokosowe, kurkumę, pomidory, sól, pieprz i dusimy około 4 minut. Na koniec wyciskamy do krewetek sok z limonki. Podajemy ze świeżą kolendrą i bagietką lub grzankami.

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 8

  1. daria
    Październik 10
    Odpowiedz

    Cześć,
    pytanko czy podane składniki w takich proporcjach wystarczą na 4 porcje dania?

    pozdrawiam! 🙂

  2. Brenia
    Październik 17
    Odpowiedz

    Witaj, jeśli wszyscy są wielbicielami krewetek to raczej nie wystarczy, Dołożyłabym jeszcze trochę wszystkich produktów. Tak 1/3. Pozdrawiam 🙂

  3. Alicja
    Styczeń 17
    Odpowiedz

    Dziś wypróbuję. Właśnie tego szukałam!

  4. Brenia
    Styczeń 17
    Odpowiedz

    🙂 Smacznego… Pozdrawiam !

  5. Piotrek
    Luty 14
    Odpowiedz

    Witam, ile to jest “kawałek imbiru”? i o jaką oliwę chodzi?? Oliwe z oliwek?? Pytanie może wydać się głupie, ale będę robił to pierwszy raz, imbir do tej pory używałem tylko do grzańca dlatego nie mam wyczucia w tych kwestiach fajnie byłoby porównać do czegoś np kawalek wielkości napartska zaplaniczki lub podac przyblizona gramature 🙂 nie chciałbym zepsuć walentynkowej kolacji dlatego liczę na pomoc 🙂 Pozdrawiam Piotrek

  6. Brenia
    Luty 16
    Odpowiedz

    Kawałek imbiru, to około 3 cm a oliwa z oliwek 🙂

  7. Kasia
    Luty 16
    Odpowiedz

    Kurcze, mi bardziej pasuje wersja bez pomidorów, limonki i imbiru. 🙂 Za to z szalotką i boczniakami. Reszta składników jak w przepisie. Generalnie w ogóle nie pasują mi takie pomidory do krewetek ani kolor tego sosu.

  8. Krystyna
    Marzec 30
    Odpowiedz

    Uwielbiam ten przepis, zawsze go robię tylko bez kolendry :). Dziś zamiast limonki i papryczek chili sok z cytryny i purée de pigment vegetale. Jak zwykle jest przepyszne:). My jemy z ryżem i i 500g krewetek to 40 zazwyczaj więc mamy na dwa razy.
    Pozdrawiam

Pozostaw odpowiedź Brenia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.