Jak wiecie dynia zagościła na naszym stole w wielu wersjach- w ciastach, w pasztecie, w daniach warzywnych. Oczywiście polubiliśmy zupy z dyni w przeróżnych wersjach. W mojej zamrażarce znalazło się miejsce na mrożone puree z dyni . Dziś pyszna, rozgrzewająca zupa z wykorzystaniem tego wspaniałego warzywa. Idealna na zimowe, mroźne dni.
Składniki na 4-6 porcji:
6 marchewek
2 duże ziemniaki
połowa cebuli
2 szklanki purée z dyni (można oczywiście zmiksować ok. 1 kg świeżej, zgotowanej na miękko)
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/4 łyżeczki pieprzu
szczypta soli,
sok z 1/2 cytryny
Szczypta lub więcej chili,
Wykonanie
Marchewki , ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy warzywa będą ugotowane miksujemy na purée. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na oliwie. Dodajemy ją do purée z marchewki i ziemniaków. Następnie mieszamy wszystko z dynią, sokiem z cytryny i przyprawami, ponownie blendujemy na jednolitą masę i doprawiamy do smaku tak jak lubimy- ja lubię pikantne więc dodałam więcej chilli.
Podajemy np. z prażonymi pestkami dyni lub czosnkowymi grzankami .
Robię;)))) Mniam. Pozdrowienia od Manufakturt
u mnie też dziś będzie dynia! :)u mnie też dziś będzie dynia! 🙂
kolor ma zabójczy!
uwielbiam takie kremiki 🙂 zawsze smakuja! U Ciebie pieknie wyglada!
Jutro robię. Maluszek chory. W sam raz na lepsze samopoczucie