Kasza jęczmienna, jaglana, gryczana, pęczak; dużo gatunków kasz i wszystkie przewyższają pod względem wartości odżywczych ryż, makaron czy ziemniaki. Są pyszne jako dodatek do mięs, sosów oraz do deserów. Kotlety z kaszy jęczmiennej to danie bezmięsne i sycące. Dobrze przyprawiona kasza z dodatkiem aromatycznego sosu grzybowego traci swój lekko mdły smak i może być pysznym daniem na obiad lub obiadokolacje.
Składniki:
1 woreczek kaszy jęczmiennej wiejskiej,
1/2 szklanki grzybów suszonych
Sól, pieprz,
1 łyżka masła
1 cebula,
10 dag sera mozzarella – twardego,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
garść natki pietruszki,
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Sos grzybowy:
Garść grzybów,
1 cebula,
Szklanka śmietany 18%,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy.
Grzyby płuczemy i moczymy wcześniej w ciepłej wodzie ( około 1 godz) a następnie gotujemy około 45 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy, studzimy i kroimy na malutkie kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle z dodatkiem oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane grzyby przekładamy do miski z ugotowana kaszą i mieszamy. Ser ścieramy na grubych tarkach, natkę pietruszki kroimy na drobne kawałki i dokładamy do farszu grzybowego, mieszamy i dodajemy jeszcze jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i znowu wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy podłużne, małe kotlety z kaszy i grzybów, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej stron po 2 minuty.
Sos grzybowy:
Grzyby myjemy, moczymy w ciepłej wodzie około 1 godz. i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię dajemy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy grzyby, podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Usmażone kotlety przekładamy na talerz i podajemy z sosem grzybowym. Coś wyjątkowego i smacznego.
uwielbiam ja takze robie sosik grzybowy i kocham jesc z kapusta kiszona:)