Kotlety z boczniaków

Kiedyś byłam z moja przyjaciółką na obiedzie w Koszykach i zamawiałyśmy w ramach obiadu różne smaczki, nieduże dania tak aby było urozmaicone, fajne jedzenie. Wśród tych smaczków były kotlety z boczniaków i muszę powiedzieć, że obydwie zachwyciłyśmy się ich smakiem. Moja przyjaciółka od razu do mnie, żebym dokładnie posmakowała i spróbowała zrobić takie kotlety. Smak jak też wygląd wskazywały na to, że nie było tam za wiele składników, były to raczej boczniaki i coś jako zagęstnik.

Postanowiłam zrobić swoją wersję takich kotletów i dzisiaj mogę Wam polecić do zrobienia bo wyszły znakomite. Dodałam do boczniaków, wcześniej podsmażonych z cebulką ugotowane ziemniaki, które zagęściły kotlety ale nie zdominowały smaku grzybów.

Do tego sałatka i prosty sos z jogurtu greckiego z czosnkiem i mamy pyszne  danie na obiad czy kolację.

Składniki na około 6 kotletów

4 dość spore boczniaki,

Ugotowane ziemniaki  3 sztuki,

Łyżka natki pietruszki,

Garść tartego sera mozarella

Cebula,

1 jajko,

Bułka tarta,

Olej do smażenia,

Sól, pieprz

Wykonanie

Jeśli nie mamy ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, to gotujemy je w łupinach do miękkości.

Boczniaki myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę

 Na patelni rozgrzewamy olej, dajemy boczniaki, cebulkę pokrojoną w kostkę i dusimy około 5-7 minut.

Ziemniaki, obieramy ze skóry, dajemy do blendera, dodajemy boczniaki i krótko blend ujemy, tak żeby były kawałki grzybów. Przekładamy masę do miski, dodajemy jajko, starty ser mozarella, sól, pieprz, natkę pietruszki i mieszamy.

Z masy formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej.  Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety około 4 minut z każdej strony.

Podajemy z sałatką i sosem jogurtowo-czosnkowym.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.