Kiedyś byłam z moja przyjaciółką na obiedzie w Koszykach i zamawiałyśmy w ramach obiadu różne smaczki, nieduże dania tak aby było urozmaicone, fajne jedzenie. Wśród tych smaczków były kotlety z boczniaków i muszę powiedzieć, że obydwie zachwyciłyśmy się ich smakiem. Moja przyjaciółka od razu do mnie, żebym dokładnie posmakowała i spróbowała zrobić takie kotlety. Smak jak też wygląd wskazywały na to, że nie było tam za wiele składników, były to raczej boczniaki i coś jako zagęstnik.
Postanowiłam zrobić swoją wersję takich kotletów i dzisiaj mogę Wam polecić do zrobienia bo wyszły znakomite. Dodałam do boczniaków, wcześniej podsmażonych z cebulką ugotowane ziemniaki, które zagęściły kotlety ale nie zdominowały smaku grzybów.
Do tego sałatka i prosty sos z jogurtu greckiego z czosnkiem i mamy pyszne danie na obiad czy kolację.
Składniki na około 6 kotletów
4 dość spore boczniaki,
Ugotowane ziemniaki 3 sztuki,
Łyżka natki pietruszki,
Garść tartego sera mozarella
Cebula,
1 jajko,
Bułka tarta,
Olej do smażenia,
Sól, pieprz
Wykonanie
Jeśli nie mamy ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, to gotujemy je w łupinach do miękkości.
Boczniaki myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę
Na patelni rozgrzewamy olej, dajemy boczniaki, cebulkę pokrojoną w kostkę i dusimy około 5-7 minut.
Ziemniaki, obieramy ze skóry, dajemy do blendera, dodajemy boczniaki i krótko blend ujemy, tak żeby były kawałki grzybów. Przekładamy masę do miski, dodajemy jajko, starty ser mozarella, sól, pieprz, natkę pietruszki i mieszamy.
Z masy formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety około 4 minut z każdej strony.
Podajemy z sałatką i sosem jogurtowo-czosnkowym.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz