Knedle ze śliwkami

Takie knedle to wspomnienie z mojego dzieciństwa. Jak tylko pojawiały się na straganach śliwki moja mama robiła dla nas takie knedle. Były wyborne, miękkie, pachnące owocami. Jedliśmy je ze śmietaną i posypywaliśmy cukrem i cynamonem. Mniam.. Moja mama robiła nam również knedle z truskawkami , jabłkami ale te ze śliwkami są najlepsze.

Moje dzieci a szczególnie córka też są wielkimi miłośnikami knedli i oczywiście w sezonie nie może na naszym stole zabraknąć knedli ze śliwkami.

Składniki:

50 dag ziemniaków

2o dag mąki pszennej

1 jajko

szczypta soli

ok. 500 g śliwek węgierek,  wypestkowanych

Wykonanie

Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy w poprzek na pół  i wyjmujemy pestki.

Obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlewamy wodę i  jeszcze gorące przepuszczamy przez praskę wprost do miski lub  mielimy w maszynce do mielenia.

Następnie odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Na stolnicy wykładamy ziemniaki, dodajemy jajko,  wsypujemy mąkę i sól. Wszystko krótko zagniatamy. Z ciasta formujemy wałek i  dzielimy na równe części. Z każdej części ciasta robimy placuszek, układamy na środku śliwkę, zaklejamy i formujemy  knedla.

Wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem 1 łyżki oleju i gotujemy 5 – 6 minut od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek.

Podawać z masłem lub śmietaną z cukrem i cynamonem.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Brenia
    Sierpień 9
    Odpowiedz

    🙂 My też je uwielbiamy !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.